Lira sterlină se va aprecia cu 4% față de dolar dacă Parlamentul britanic aprobă acordul privind Brexitul – analiști

Lira sterlină se va aprecia cu 4% față de dolar dacă Parlamentul britanic aprobă acordul privind Brexitul – analiști
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 ian 2019

Lira sterlină va câștiga cel puțin 4% în fața dolarului american dacă Parlamentul britanic aprobă, săptămâna viitoare, acordul privind Brexitul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, potrivit J.P. Morgan Asset Management.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legislatorii britanici au început astăzi dezbaterile pe marginea proiectului de acord privind ieșirea Marii Britanii din UE, votul final fiind programat pentru 15 ianuarie.  

Premierul Theresa May a suferit deja o primă înfrângere, după ce parlamentarii au votat în favoarea redobândirii controlului asupra procesului de retragere din UE, dacă Guvernul nu va prezenta un plan B în trei zile de la o eventuală respingere a proiectului de acord la votul de săptămâna viitoare.

Tranzacție așteptată pe piața hotelieră: Lido vinde a 6-a parte din deținerea de la hotelul Intercontinental, emblemă a Bucureștiului CITEȘTE ȘI Tranzacție așteptată pe piața hotelieră: Lido vinde a 6-a parte din deținerea de la hotelul Intercontinental, emblemă a Bucureștiului

Anterior, marți seara, parlamentarii au adoptat un amendament la Codul fiscal, prin care se urmărește evitarea unui Brexit fără încheierea unui acord comercial.

Un rezultat favorabil la votul de săptămâna viitoare se va reflecta într-o apreciere a lirei sterline cu cel puțin 4% în perioada imediat următoare, estimează analiștii J.P. Morgan Asset Management, citați de Reuters.

Totodată, un Brexit ordonat ar putea determina Banca Angliei să majoreze rata dobânzii de referință cu 0,50 puncte procentuale până la finele anului, rezultând într-o apreciere a lirei cu 5% față de dolar, potrivit J.P. Morgan.

În jurul orei 18:30 miercuri (ora României), moneda britanică era cotată la 1,2753 dolari, în urcare cu 0,3% raportat la închiderea de marți.

Guvernul britanic a aprobat proiectul acordului de ieșire a Marii Britanii din UE în luna noiembrie. Acordul a fost criticat dur atât de Opoziție, cât și de susținătorii premierului, iar mai mulți miniștrii au demisionat din Cabinetul lui May în semn de protest.

Criticii proiectului de acord și-au exprimat nemulțumirea față de compromisul pe tema frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ce presupune menținerea de legături strânse cu Bruxellesul după ieșirea din blocul comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit
jp morgan asset management
apreciere
estimari