„Marfă” nouă pe piața de obligațiuni

„Marfă” nouă pe piața de obligațiuni

Din această toamnă la BVB ceasurile vor ticăi pentru maturitatea mai multor obligațiuni noi.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2019

Exerciții de piață de diferte dimensiuni se aglomerează în aceste zile pe sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București. Dacă cei de la Autonom Services au venit cu o ofertă de mari dimensiuni, în echivalent 20 milioane euro, producătorul de energie electrică MW Green Power Export, deținut de fondurile Certinvest, promovează un instrument de 3,4 milioane lei, iar Capital Leasing IFN își aduce de marțea viitoare în ring emisiunea sa în valoare de 3,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Efervescență pe piața obligatară din România. Încă de la debutul toamnei, un nume din zona bancară, Patria Bank (PBK), a închis cu succes emisiunea de obligațiuni în valoare de 5 milioane euro, instrumente subordonate în echivalent de capital de rang 2, conform criteriilor de la Basel. Compania de e-learning Ascendia a listat o emisiune în valoare de 3 milioane de lei la începutul lunii octombrie, iar din zona instituțiilor de credit, Banca Internațională de Investiții (IIB), care recent și-a mutat sediul la Budapesta de la Moscova, a făcut exercițiul său de piață regulat din toamnă, tradițional din 2015 încoace, și a listat o emisiune în valoare de 500 milioane lei.

În secvență de zile, vin în piață, pe sistemul alternativ de tranzacționare, obligațiunile MW Green Power Export (MWGP21), producător de energie electrică fotovoltaică, în valoare cumulată de 3,38 milioane lei. Titlurile au o maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 8% pe an, plătibilă semestrial. Obligatiunile au fost emise în cadrul unui plasament privat intermediat de SSIF TradeVille in perioada noiembrie-decembrie 2018 și au fost cumpărate de 29 de investitori persoane fizice și 3 investitori persoane juridice. Fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni au fost utilizate de către companie pentru rambursarea parțială a unei emisiuni de obligațiuni cu scadență în anul 2020. În acționariatul companiei se regăsesc Fondul Inchis de Investiții Certinvest Green (56,85% din acțiuni), NG Return Expert (43,07%) și Stratus Invest Capital (0,08%).

Aparent respins conform comunicării inițiale a Bursei, candidatul BERD pentru un loc în board ar urma totuși să se afle pe listele de vot CITEȘTE ȘI Aparent respins conform comunicării inițiale a Bursei, candidatul BERD pentru un loc în board ar urma totuși să se afle pe listele de vot

Astăzi, sistemul bursei a procesat și un plasament de obligațiuni scadente în anul 2024 ale Autonom Services, firmă controlată de frații Marius și Dan Ștefan, valoarea tranzacției ridicându-se la peste 95,21 milioane lei (20,00 milioane euro). Costul finanțării pentru titlurile cu maturitate de 5 ani este un cupon de 4,45%, plătibil anual, conform consorțiului de intermediere format din BRD Groupe Société Générale (BRD) și BT Capital Partners.

Grupul Autonom, controlat de frații Marius și Dan Ștefan, furnizează servicii de închirieri mașini și de leasing operațional, are 43 de centre de închirieri în 34 de orașe ale țării și un parc auto cu peste 9.000 de autoturisme noi. Cea mai importantă firmă din grup este Autonom Services, care în 2018 a raportat un business de 130,2 milioane de lei și care este și emitentul obligațiunilor care ar urma să fie disponibile la tranzacționare pe bursa românească. Potrivit unor surse ale Profit.ro din piață, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar fi printre potențialii cumpărători.

“Am participat în ultimii ani la evenimentele organizate de BVB, apropiindu-ne de această comunitate, mai ales după ce Autonom Services a fost nominalizată în programul Made in Romania în 2017 și, în acest context, am decis să ne diversificăm sursele de finantare și să creștem astfel maturitatea medie a finanțărilor noastre prin intermediul unei emisiuni de obligațiuni, devenind astfel vizibili ca emitent pe piața de capital”, a declarat Marius Ștefan, co-actionar și fondator al Grupului Autonom International

Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor CITEȘTE ȘI Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor

Finalmente, marți vor ajunge la tranzacționare obligațiunile Capital Leasing IFN (CL22), emisiune cu valoare de 3,7 milioane lei. Titlurile au maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 8,9% pe an, plătibilă semestrial, fiind garantate cu creanțele viitoare pe care Capital Leasing IFN le are de încasat de la clienți.

Finanțarea a fost atrasă de Capital Leasing IFN printr-un plasament privat intermediat de Prime Transaction la care au participat 8 investitori persoane juridice. Fondurile atrase urmează să fie utilizate de companie în vederea dezvoltării și implementării unui nou produs financiar: factoring intern, deschis, cu regres.

Capital Leasing IFN face parte din Capital Group, alături de Capital Fleet Services, Capital Asig – Broker de Asigurare, Capital Auto și Capital Financial Technology, un ansamblu de companii cu activități în domeniul financiar, asigurări, tehnologie, IT&C și management auto. În acționariatul Capital Leasing IFN se regăsesc Capital Asig-Broker de Asigurare (50% din acțiuni), Iuliu Viorel Nica (40%), Cristina Gabriela Nica (9%) și Dumitru Nica (1%).

Scoțienii de la Standard Life Aberdeen au ajuns să dețină peste 5% din acțiunile Purcari CITEȘTE ȘI Scoțienii de la Standard Life Aberdeen au ajuns să dețină peste 5% din acțiunile Purcari

Piața obligatară din România s-a dinamizat în ultimii 2-3 ani. Companiile se finanțează prin emisiuni realizate în regim de plasament privat (piața ofertelor fiind costisitoare din punctul de vedere al costurilor și cerințelor de reglementare), iar ulterior instrumentele sunt listate la bursă, unde, deși sunt tranzacționate sporadic, oferă transparență acestora și vizibilitate companiei.

Pe piața secundară reglementată de la BVB sunt listate obligațiuni corporative ale UniCredit Bank, Impact Developer & Contractor, Vrancart Adjud, Imocredit IFN și Banca Transilvania, iar pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO sunt disponibile la tranzacționare titluri obligatare emise de Elefant Online, Good People (deținătorul lanțului Cooperativa Fru Fru), Investia Finance, Superbet Betting & Gaming, Bittnet Systems, Grup Șapte, Idea Bank România și Patria Bank.

Mai sunt în pregătire listarea la bursă a unor obligațiuni emise de Blue Air, Norofert Group și Golden Foods Snacks.

viewscnt
Afla mai multe despre
autonom services
mw green power export
certinvest
bvb
bursa
obligatiuni
capital leasing ifn