La 3 săptămâni de la închiderea ofertei de listare, acțiunile Meta Estate Trust ajung în ringul bursier sub prețul operațiunii de piață, la un nivel al indicatorului P/E de 15,7.
Investitorii de la Bursa de Valori București au la dispoziție un nou vehicul prin care să ia expunere pe piața imobiliară. Titlurile Meta Estate Trust (MET), companie de tip holding care este investită în 23 de proiecte imobiliare, au fost listate pe piața AeRO, unde, în prima sesiune, s-au stabilizat la prețul de 1,1300 lei/acțiune, cu 0,88% sub prețul de 1,14 lei/acțiune al ofertei publice de listare.
La respectivul nivel, Meta Estate Trust intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de 98,35 milioane lei (20,19 milioane euro). Dacă avem în vedere profitul net bugetat pentru anul 2022, de 6,25 milioane lei, și pe care directorul general, Oriol Casellas, îl consideră „fezabil 100%”, atunci indicatorul P/E este de 15,5.
Prin diversificarea investițiilor în mai multe proiecte și prezența pe bursă, Meta Trust vizează să dea lichiditate unei piețe tradițional ilichide (celei imobiliare), spune Eugen Voicu, promotorul proiectului și care își leagă numele de fondurile Certinvest. Răzvan Raț, director general adjunct al BRK Financial Group, intermediarul ofertei publice primare, chiar a menționat la evenimentul de listare organizat de BVB conceptul de „granularitate”, în care investitorii de portofoliu pot investi sume mai mici decât ar fi una necesară pentru achiziția unui imobil.
În prima zi de prezență în ring – este adevărat, într-un context general de lichiditate slabă a bursei românești – activitatea a fost slabă la debut pentru acțiunile cu simbolul MET. Acestea au adunat schimburi însumând numai aproximativ 43.000 de lei. Este o prudență care a caracterizat și oferta publică primară. Atunci emitentul a atras, vânzând 9,01 milioane acțiuni, suma de 13,90 milioane lei, numai 48,14% din ținta propusă de 30,00 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Bittnet Systems afișează pierdere de jumătate de milion de lei la S1, în pofida afacerilor în creștere. Datoriile se majorează cu mai mult de 50%Cumpărătorii au promisiunea unei entități cu reacție rapidă în piața imobiliară. „Este absolut diferit modelul nostru de business față de ce fac ceilalți dezvoltatori”, spune Voicu. „Avem o țintă de rotație a capitalului la 18 luni; nu rămânem captivi pe perioade lungi în proiectele imobiliare.”
Meta Estate Trust a fost investită în 24 de proiecte imobiliare, iar din unele a făcut exit total sau parțial. În prezent, vehiculul financiar listat pe piața AeRO are expunere în echivalent 17 milioane euro pe 17 proiecte, între care un complex în aproiere de Petrom City, pe lacul Străulești, un proiect de lângă cora Lujerului, o investiție de pe singurul lac din Sibiu și palsamente într-un complex rezidențial din Chitila, în apropiere de parcul dendrologic, având vedere la lac. Randamentele brute în investițiile recente sunt de peste 20%.
CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry își dubleză profitul net semestrialDupă declanșarea războiului din Ucraina, potențialii cumpărători au intrat în expectativă și piața rezidențială a avut câteva luni de blocaj semnalat într-o intervenție pentru Profit News TV de Constantin Sebeșanu, CEO la Impact Developer & Contractor. Totuși, există și partea plină a paharului. „Această perioadă generează mai multe oportunități și noi trebuie să fim atenți la selecția pe care o facem”, spune Voicu.
Planuri pentru piața reglementată
Meta Estate Trust intenționează să emită obligațiuni în echivalent 15 milioane euro, denominate în moneda unică europeană și în dolari, în perioada imediat următoare pentru asigurarea finanțărilor pentru investiția în proiecte deja identificate.
Pe un termen mai lung, societatea listată astăzi vizează utilizarea tuturor mecanismelor pieței pentru atingerea unui capital social de 100 milioane euro într-un termen de 3 ani când ar urma să fie mutată pe piața principală.
Emitentul respectă încă de pe acum rigorile corporative specifice unei companii de la cota pieței reglementate și promite acționarilor o administrare eficientă a riscului. „Faptul că ne expunem pe mai multe proiecte, pe mai multe zone ale țării și chiar mai multe segmente ale pieței imobiliare generează o diminuare a riscului”, conchide Voicu.