NN Pensii și-a majorat cu 1,5 miliarde lei activele la T2

NN Pensii și-a majorat cu 1,5 miliarde lei activele la T2

Sursa foto: Sinisa Botas | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 oct 2021

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, concentrează active de peste 29 miliarde lei, din care o cincime o reprezintă investițiile în acțiuni. Compania a intrat și în acționariatul TTS, cu o investiție în echivalent de 10 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

NN Pensii, cel mai important jucător de la Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizate de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 2 milioane de români concentrează acțiuni în valoare însumată de 7,19 miliarde lei, reprezentând 24,42% din totalul activelor. Este o majorare de aproximativ 580 milioane lei a expunerii pe această clasă de active în trimestrul 2, dar și la nivel procentual față de 23,65% din active la 31 martie 2021.

În cea mai mare parte este vorba despre investiții pe piața românească. NN Pensii concentrează acțiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare însumată de 1,38 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,70% din totalul activelor. Acestea erau urmate la o valoare de 1,19 miliarde lei de Fondului Proprietatea (FP) și de 1,05 miliarde lei la OMV Petrom (SNP). Ultima investiție are potențialul de a fi adus un randament important de atunci, aceasta având câteva săptămâni de creștere furibundă după includerea acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile companiei care vinde produsele Allview CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile companiei care vinde produsele Allview

Cealaltă acțiune care a făcut la 20 septembrie obiectul promovării de către agenția de evaluare financiară americano-britanică, cea a TeraPlast Bistrița (TRP), figurează în portofoliu cu un plasament de 204,54 milioane lei. Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 587,75 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 647,34 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 343,62 milioane lei, la Electrica (EL), de 291,73 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 216,88 milioane lei.

Participația la MedLife (M) se ridică la 284,17 milioane lei., cea de la Digi Communications (DIGI), la 108,90 milioane lei, cea de la Transelectrica (TEL), la 99,79 milioane lei, iar în intervalul menționat societatea a inclus în portofoliu său și titlurile Transport Trade Services (TTS), unde a realizat o investiție de 45,39 milioane lei.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP) și Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast Bistrița (TRP) și Transelectrica (TEL).

NN Pensii a realizat și investiții pe bursele străine pentru diversificare sectorială și geografică. Cei de la NN Pensii au o participație în echivalent 134,08 milioane lei la compania Prosus, care operează magazinul online eMAG, după cum a anunțat Profit.ro. Este a 2-a cea mai mare deținere externă pe segmentul acțiuni, fiinde depășită doar de cea de 181,97 milioane lei de la Eurofins Scientific, firmă înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

Tot în Franța, NN Pensii are o investiție de 110,50 milioane lei în furnizorul de plăți online Worldline, iar în Spania sunt realizate de plasamente de 86,47 milioane lei la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols și de 62,59 milioane lei la Banca Santander.

Volvo listează Polestar pe bursă, cu o evaluare de 20 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Volvo listează Polestar pe bursă, cu o evaluare de 20 de miliarde de dolari

Portofoliul este dominat de cele 18,52 miliarde lei concentrate în 48 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 62,91% din active. NN  este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 62,59 milioane lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de aproximativ 664.000 de lei este expunerea pe titluri emise de municipalitatea Timișoarei.

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,20 miliarde lei, reprezentând 4,08% din portofoliu, acestea fiind concetrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank România, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Rabobank, Banco Santander și UniCredit Bank AG din Austria.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York

Nu mai puțin de 75,01 milioane lei sunt investiți în obligațiuni emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Suma de 1,05 miliarde lei, echivalentul a 3,58% din totalul activelor, este investită în 2 fonduri închise de tip ETF replicând indicele american S&P500 și indicele Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene. Pe de altă parte, la capitolul "alte instrumente financiare" este afișată o poziție pierzătoare în echivalent 93,69 milioane lei.

Reprezentanții NN au explicat că această sumă de 93,6 milioane de lei, raportată în structura detaliată a portofoliulii la finalul lunii iunie 2021, la punctul 8. Alte instrumente financiare, este aferentă unei tranzacții de cumpărare de instrumente financiare, realizată înainte de perioada de raportare și decontată ulterior datei de 30.06.2021, și creanțelor reprezentând dividende de încasat care au fost plătite de către comoanii din portofoliu ulterior datei de raportare, reprezenând contabil situația fondului la data de raportare.

NN Pensii și-a redus  disponibilitățile bănești în trimestrul 2, respectiv conturi curente și depozite la termen. Astfel, dacă acestea erau de 818,65 milioane lei la data de 31 martie, s-au diminuat la 795,56 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
nn pensii
nuclearelectrica
banca transilvania
prosus
banco santander