Opțiuni de cumpărare de aproape 250 milioane euro pentru titlurile de stat destinate populației, cu o zi înainte de închiderea ofertei

Opțiuni de cumpărare de aproape 250 milioane euro pentru titlurile de stat destinate populației, cu o zi înainte de închiderea ofertei

Sursa foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 oct 2023

Tendința de cotare s-a accelerat pentru emisiunile de obligațiuni guvernamentale puse în vânzare în programul Fidelis, iar preferințele principale – pentru titlurile denominate în euro și scadențele scurte – s-au corectat ușor cu venirea noilor ordine.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În sistemul Bursei de Valori București s-au cumulat peste 11.100 de ordine pentru achiziția de titluri de stat dematerializate destinate populației, valoarea agregată a acestor subscrieri ridicându-se la 245,67 milioane euro.

Nu mai puțin 66,23% din această valoare a mers către titlurile denominate în moneda unică europeană. Tendința s-a mai estompat pentru că la jumătatea săptămânii trecute 3 sferturi din opțiuni rau pentru euro. La fel, o corecție în ziua precendentă avem și în preferința pentru scadența scurtă, noutate față de precendentele exerciții din programul Fidelis din acest an.

Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea CITEȘTE ȘI Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea

Titlurile în euro cu scadența la 1 an (R2410BE) și având un randament de 3,90% au adunat peste 2.600 de ordine pentru achiziția unui număr de aproximativ 676.000 de instrumente, valoarea acestor plasamente fiind de 81,80 milioane euro.

Pentru obligațiunile guvernamentale denominate în moneda unică europeană cu maturitate în 2028 (R2810AE) și având un cupon anual de 5,30% numărul ordinelor a fost mai mare, exprimat de la peste 3.200 de terminale, dar valoarea subscrierilor a fost mai mică, de 80,90 milioane euro.

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer, și-a triplat profitul la S1 CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer, și-a triplat profitul la S1

Și la lei, preferința a mers către scadența scurtă. Astfel, titlurile de stat scadente anul viitor (R2410C) cu o dobândă de 6,25% au cumulat aproximativ 1.500 de plasamente cu o valoare agregată de 146,00 milioane lei (29,51 milioane euro). Este o participare mai mare decât cea în echivalent 86,50 milioane lei (17,48 milioane euro) pentru titlurile de stat tot la un an și care au o dobândă bonificată de 7,25% pentru donatorii de sânge (R2410B).

Finalmente, în oferta de titluri de stat a cărei perioadă de subscriere se încheie astăzi, instrumentele denominate în lei și cu maturitate de 3 ani (R2610A), având un cupon anual de 7,10%, s-au strâns ordine pentru achiziții în valoare de 178,00 milioane lei (35,98 milioane euro).

La exercițiul precedent din vară, derulat în scevență scurtă după listarea Hidroelectrica (H2O) s-au cumulat peste 19.000 de ordine cu o valoare agregată de 482,36 milioane pentru cele 5 emisiuni puse în vânzare de Ministerul Finanțelor Publice. Suma a fost cu 22,00% mai mică decât cea de 618,39 milioane euro, echivalentul subscrierilor strânse la oferta din primăvară.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis