Păgubiții FNI, compensați direct și integral de la bugetul de stat. Cu ce costuri. CEC Bank și ASF, arătate cu degetul

Păgubiții FNI, compensați direct și integral de la bugetul de stat. Cu ce costuri. CEC Bank și ASF, arătate cu degetul
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 iul 2022

Românii prejudiciați în urma prăbușirii Fondului Național de Investiții (FNI) în urmă cu 22 de ani și care nu și-au primit încă compensațiile cuvenite vor fi despăgubiți direct de la bugetul de stat, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Actul modifică legislația de funcționare a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei.

Lucian Duță, fost șef al CNAS, condamnat la 6 ani închisoare cu executare cu acuzația de mită CITEȘTE ȘI Lucian Duță, fost șef al CNAS, condamnat la 6 ani închisoare cu executare cu acuzația de mită

"(…) finanțarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foștilor investitori FNI, înscrise în evidențele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat", stipulează documentul.

Conform sursei citate, din aceeași sursă vor putea fi finanțate și obligațiile de plată de despăgubiri către investitorii FNI preluate de AAAS de la fosta Comisie Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), integrată între timp în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

BlackCab vizează obținerea de finanțări pentru extindere în patru orașe. Dan Boabeș, numit country manager CITEȘTE ȘI BlackCab vizează obținerea de finanțări pentru extindere în patru orașe. Dan Boabeș, numit country manager

AAAS estimează că impactul bugetar al modificării legislative se va cifra la 625 milioane lei. Pe de altă parte, în raportul anual pe 2021 al instituției se menționează că, la finalul anului trecut, AAAS mai avea de plătit 363,5 milioane lei către foștii investitori la FNI. Potrivit Autorității, despăgubirea acestora direct de la bugetul de stat este necesară întrucât, în urma analizei realizate de un comitet interministerial, a reieșit "clar" că AAAS nu va realiza venituri proprii suficiente pentru a-și onora obligațiile de plată.

"În contextul prezentului demers, trebuie să facem precizarea obligatorie, care este permanent și cu obstinație trecută cu vederea, că AAAS a fost obligată la plata sumelor dispuse de instanțele judecătorești nu pentru că ar avea vreo legătură cu fraudarea FNI, ci pentru că statul român, prin Legea nr. 333/2001 privind unele măsuri pentru diminuarea consecințelor încetării răscumpărării de unități de fond de către Fondul Național de Investiții și, ulterior, prin Legea nr. 113/2013, a hotărât că AAAS trebuie să facă acest lucru în locul adevăratei debitoare în culpă – CEC Bank SA.

Așadar, dacă prin Legea nr. 333/2001 Guvernul și Parlamentul României au decis să înlocuiască un debitor solvabil (CEC Bank SA) cu unul garantat ca fiind solvabil (AAAS), iar prin Legea nr. 113/2013, tot Guvernul și Parlamentul României au decis – în ciuda faptului că prin Decizia penală nr. 164/2008 Curtea de Apel București a admis în parte apelul AAAS și a înlăturat răspunderea instituției noastre în calitate de parte responsabilă civilmente în procesul penal – ca AAAS să preia fără plată toate drepturile și obligațiile CNVM, devine evident faptul că, dacă se constată că debitorul desemnat nu mai dispune de fondurile necesare acoperirii obligațiilor sale, atunci Guvernul și Parlamentul României, în solidar cu AAAS, trebuie să caute și să găsească modalități legale prin care să fie identificate resursele financiare necesare achitării sumelor stabilite prin titluri executorii", afirmă AAAS.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
fraudarea fni
despagubiri investitori fni
fni sorin ovidiu vintu
plata despagubiri fni