Pe ordinea de zi a AGA de la SIF Banat Crișana intră și acordarea de dividende

Pe ordinea de zi a AGA de la SIF Banat Crișana intră și acordarea de dividende
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 apr 2016

Un grup de acționari controlând peste 5% din acțiunile SIF Banat Crișana solicită distribuirea unui dividend brut de 0,1098 lei/acțiune, după ce anterior conducerea societății propusese numai un program de răscumpărări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SIF Banat Crișana (SIF1) include pe ordinea de zi a Adunării Generale a Ordinare Acționarilor din 25/26 aprilie distribuirea de dividende în valoare cumulată de 60,26 milioane lei, informează un comunicat al emitentului remis Bursei la finalul ședinței de tranzacționare de astăzi.

Propunerea a fost formulată de doi investitori instituționali care împreună controlează 5,41% din capitalul social și dividendul brut de 0,1098 lei/acțiune ar urma să aibă, calculat în valoare netă și raportat la prețul de închiderii de astăzi al titlurilor SIF Banat Crișana, un randament de 6,87%.

Având data de înregistrare 17 august și data plății 6 septembrie, dividendul este alternativa la programul de răscumpărări de 30,85 milioane acțiuni proprii propusă de managementul SIF Banat Crișana, în frunte cu președintele Bogdan Drăgoi.

Cine propune distribuirea de dividende

Cele două entități care propun acordarea de cash sub formă de dividende sunt fondul de investiții Business  Capital  for  Romania-Opportunity Fund Coopertief U.A. (BOF) deținător al unui număr de acțiuni reprezentând 4,2024% din capitalul social și Fondul de Pensii Administrat Privat NN cu o deținere de 1,20% din totalul titlurilor.

BOF este un fond înregistrat în Olanda - având ca fondatori Banca Comercială Română și a Central European Financial Services (CEFS), entitate înregistrată în Antilele Olandeze de oamenii de afaceri Florin și Andrei Pogonaru - și care la fondarea sa, în 2011, îi avea ca membri în Consiliul de Supraveghere pe actualul președinte al BCR Sergiu Manea și pe secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice Gabriel Biriș.

Cum arată programul de răscumpărări

La jumătatea lunii trecute, SIF Banat Crișana venise cu o propunere pentru un program de răscumpărări ale acțiunilor proprii dintre care maximum 28,85 milioane de titluri, reprezentând 5,25% din capitalul social al societății, ar urma să fie răscumpărate în vederea anulării, în timp ce 2 milioane acțiuni ar urma să fie achiziționate în vederea distribuirii lor cu titlu gratuit către angajați și membri ai conducerii societății.

Reacția în piață a fost mai degrabă negativă. Titurile au scăzut în ziua anunțului cu 1,67%, iar declinul este în prezent de 2,31%

EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

La o zi după comunicarea deciziei, președintele Drăgoi explica pentru piață, prin intermediul Profit.ro, argumentele acestei hotărâri. În primul rând, este o metodă eficientă de reducere a discountului de piață care, la prețul închiderii de astăzi de 1,518 lei/acțiune și raportat la ultimul calcul aferent lunii februarie al valorii unitare a activului net de de 3,1516 lei/acțiune (echivalent pentru un activ net de 1,73 miliarde lei) este în prezent de 51,83%.

În al doilea rând, această metodă ar urma să permită constituirea unui buget de venituri și cheltuieli pentru anul în curs care să nu includă și vânzări de active, mai spunea Drăgoi.

Victor Savu, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească și membru al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), declara că derularea unui program de buy-back ar putea fi o soluție, însă distribuirea a 2 milioane de acțiuni cu titlu gratuit către angajați reprezintă o schemă de recompensare mult prea generoasă, respectiv în medie unui salariat i-ar reveni bani în echivalent dividende ca și când ar deține pachete de acțiuni SIF Banat Crișana în valoare de peste 200.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
bof
nn
dividende
bogdan dragoi
randament