Economia SUA a creat 215.000 de locuri de muncă în martie, iar salariul mediu a avansat ușor

Economia SUA a creat 215.000 de locuri de muncă în martie, iar salariul mediu a avansat ușor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 apr 2016

Economia Statelor Unite a creat 215.000 de noi locuri de muncă luna trecută, mai puține decât în februarie, când au fost create 242.000 de posturi, dar peste estimările analiștilor. Salariul mediu orar a avansat ușor, la 25,43 de dolari, de la 25,35 de dolari cu o lună în urmă, potrivit datelor furnizate de Biroul de statistică a muncii din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Analiștii contactați de MarketWatch estimau crearea a circa 203.000 de locuri de muncă în martie.

Rata șomajului a urcat din nou la 5%, de la 4,9% în februarie. Indicatorul a coborât, în ianuarie, pentru prima dată în ultimii 8 ani sub nivelul de 5%.

Atât evoluția salariului mediu, cât și numărul locurilor de muncă sunt indicatori urmăriți de Rezerva Federală (Fed) a SUA atunci când adoptă deciziile de politică monetară.

Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii CITEȘTE ȘI Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii

Evoluția pozitivă de pe piața muncii și creșterea salariului încurajează anticipările analiștilor privind o nouă majorare a dobânzii cheie în SUA, dar nu  mai devreme de luna iunie.

Luna aceasta, Fed a menținut dobânda cheie la 0,25-0,5%, în linie cu așteptările piețelor, însă a revizuit în scădere estimarea privind rata dobânzii la final de an, de la 1,4% la 0,9%. Banca centrală americană preconizează creșterea dobânzii cheie în doar două etape în 2016, față de patru majorări anticipate anterior.

Totodată, președintele Fed, Janet Yellen, a declarat săptămâna aceasta că este nevoie de prudență în majorarea ratelor de dobândă, ceea ce a întărit convingerile investitorilor că instituția nu va majora dobânda cheie la ședința de politică monetară, care va avea loc luna aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
fed
rezerva federala
sua
locuri de munca
salariu
piata muncii