Problemele legate de lichidarea pieței Rasdaq, jumătate din sesizările de la ASF privind piața de capital

Problemele legate de lichidarea pieței Rasdaq, jumătate din sesizările de la ASF privind piața de capital
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2016

În anul 2015 Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit 758 de petiții pentru piața de capital, jumătate dintre acestea vizând reclamații legate de dizolvarea pieței Rasdaq.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Din cele aproape 16.000 de petiții primite anul trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), abia 758 de sesizări (4,2% din total) au fost adresate pentru probleme apărute pe piața de capital, conform unui comunicat de presă al instituției.

Reclamațiile ar fi fost încă și mai puține dacă anul 2015 nu ar fi fost cel al lichidării pieței Rasdaq. Nu mai puțin de jumătate din petițiile care au vizat entități de pe piața de capital au avut ca obiect reclamarea nerespectării drepturilor acționarilor prin derapaje de la legea 151/2014 privind dizolvarea acestei piețe.

Autoritatea nu dă informații și despre soluționarea acestor petiții. Profit.ro a centralizat la finele anului trecut mai multe nemulțumiri ale investitorilor față de felul în care reglementatorul pieței a gestionat procesul de dispariție al pieței Rasdaq și în special urmărirea legalității procedurilor de retragere din acționariatul societăților care au urmat calea delistării.

2015 - anul lichidării pieței Rasdaq CITEȘTE ȘI 2015 - anul lichidării pieței Rasdaq

Dumitru Miheș, investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital românească, observă o ceea ce a devenit o tehnică la ASF: așteaptă trecerea întregului termen legal de 30 de zile de la primirea sesizării, iar apoi abia la limita ultimei zile trimite un răspuns în care instituia informează că analizează. "Lasă să treacă luna. De 5 ani m-am obișnuit", spune Miheș. Investitorul spune că în ultimii ani s-a umplut cu hârtii de la ASF și că pe unele le-a aruncat. "Între timp s-au lichidat și companiile, iar autoritatea nu a făcut nimic", a mai spus interlocutorul nostru.

Potrivit unui document al reglementatorului pieței de capital remis la finele lunii noiembrie a anului trecut pentr nereguli în aplicarea legii de lichidare a segmentului Rasdaq a Bursei de Valori București nu mai puțin de 263 de emitenți au fost sancționați cu amenzi în cuantum total de 1,52 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
reclamatii
dumitru mihes
rasdaq