Săptămână “roșie” la BVB. Vineri, tranzacțiile deal au asigurat un sfert din rulajul cu acțiuni

Săptămână “roșie” la BVB. Vineri, tranzacțiile deal au asigurat un sfert din rulajul cu acțiuni
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 mar 2017

Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere ședința de tranzacționare de vineri, însă, la nivel săptămânal, a avut însă o evoluție negativă, în linie cu bursele europene. Schimburile cu acțiuni au fost de aproape 35,5 milioane de lei, în creștere de la 27,3 milioane de lei în urmă cu o zi, un sfert din această valoare provenind din tranzacții de tip deal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele compozit BET Plus a crescut cu aproape 0,3% față de joi, evoluție similară cu cea a indicelui BET, al titlurilor blue-chip. Totuși, la nivel săptâmânal, principalii indici de la BVB au pierdut peste 1%.

Pe piața principală, schimburile cu acțiuni au însumat  27, 06 milioane de lei. Fondul Proprietatea (FP) a asigurat peste 20% din rulajul pe această piață, cu tranzacții 6,33 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal, s-a situat Banca Transilvania (TLV) cu tranzacții de 4,61 milioane de lei. Acțiunile FP au pierdut 0,11%, în timp ce Banca Transilvania a urcat cu 0,18%.

Pe piața Deal, tranzacțiile au fost de 8,96 milioane de lei, cu titluri Banca Transilvania.

Pentru prima dată, Bursa București extinde indicii BET și BET-TR de la 10 la la 12 companii. Conpet și MedLife, noile companii care fac parte din indicii principali CITEȘTE ȘI Pentru prima dată, Bursa București extinde indicii BET și BET-TR de la 10 la la 12 companii. Conpet și MedLife, noile companii care fac parte din indicii principali

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a încheiat ședința cu un avans nesemnificativ, de 0,1%, după o creștere mai puternică în prima parte a zilei, întreruptă de zvonurile că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora, în curând, dobânzile.

BCE a discutat, la ședința de joi, despre încheierea metodelor neconvenționale de stimulare a economiei, luând în calcul și majorarea dobânzilor înainte de retragea programului de achiziții de obligațiuni din zona euro, potrivit unor oficiali ai instituției, contactați de Bloomberg, care au ales să rămână anonimi, dat fiind că dezbaterile sunt confidențiale.

Totuși, potrivit surselor Bloomberg, Consiliul BCE nu a luat încă o decizie legată de normalizarea politicii monetare. În plus, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat joi că inflația în zona euro a atins ținta băncii doar pe fondul creșterii prețurilor petrolului, fiind așteptate corecții.

La nivel săptămânal, indicele pan-european a pierdut 0,5%.

Revenind la BVB, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,43%.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră  în creștere cu 0,76%.

BET XT și BET BK au avansat cu circa 0,4%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

La nivel regional, indicele WIG20 al bursei de la Varșovia a crescut cu aproape 0,5% vineri, în timp indicele BUX de la Budapesta a scăzut cu 0,8%, iar indicele PX de la Praga coborât cu 0,17%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
bet
banca transilvania
deal
fondul proprietatea
bce