Scădere de 2% la BVB, într-o sesiune cu 2 vedete inedite de pe burse unde se vorbește în limba germană

Scădere de 2% la BVB, într-o sesiune cu 2 vedete inedite de pe burse unde se vorbește în limba germană

Acțiunile Commerzbank, protagoniste neobișnuite la BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mai 2020

Inclusiv sub presiunea factorului corector al etapei ex-dividend pentru acțiunile OMV Petrom (SNP), indicii principali ai bursei românești au avut un declin semnificativ. Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a fost depășit pe acțiunile Erste Group și Commerzbank, care au piețele principale în Austria și Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de tranzacționare de la Bursa de Valori București a schițat doar în primele minute o încercare de conservare a câștigurilor obținute în accelerarea recentă a raliului, însă piața a cedat treptat sub presiunile venite din partea piețelor financiare internaționale, unde tendința de declin s-a manifestat încă din sesiunea asiatică și a fost confirmată pe parcursul chiar și în ședința de la New York Stock Exchange, unde indicele Dow Jones Average Industrial a trecut la un moment dat chiar și sub reperul de 23.100 de puncte.

În Europa, tabloul a fost zugrăvit, de asemenea, în nuanțe de „roșu”: -2,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,51% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,56% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,50% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,64% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,00% pentru indicele PX de la Praga.

Acțiunile SIF Oltenia reintră la tranzacționare. ASF ia act de cele 2 AGA concurente, dar și de faptul că investitorii au fost informați asupra acestora. Competența legalității este a instanțelor de judecată CITEȘTE ȘI Acțiunile SIF Oltenia reintră la tranzacționare. ASF ia act de cele 2 AGA concurente, dar și de faptul că investitorii au fost informați asupra acestora. Competența legalității este a instanțelor de judecată

La BVB, piața a coborât destul de abrupt, însă o componentă importantă a fost reprezentată de ajustarea ex-dividend, de -7,67%, a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3370 lei/acțiune o sesiune în care s cumulat schimburi de 3,60 milioane lei.

Cu procentaj important în indici, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au influențat în primul rînd declinul de 3,14% a indicelui energetic BET-NG, dar și indicii principali. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,98%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 2,13%, până la nivelul de 8.229,08 puncte. Sub aspect tehnic, reacția apare ca o respingere din retragerea de 50,00% aplicabilă scăderii din martie, iar indicele apare în prezent ca fiind într-o capcană descrisă de mediile mobile de 55 de zile (EMA55) și, respectiv 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Scădere de 2% la BVB, într-o sesiune cu 2 vedete inedite de pe burse unde se vorbește în limba germană

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 35,77 milioane lei (7,40 milioane euro), în retragere față de ședința precedentă și concentrat în proporție de peste jumătate pe cele mai tranzacționate 2 acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,42%, până la prețul de 1,9500 lei/acțiune, pe transferuri de 11,54 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,27 milioane lei, într-o zi în care indicele BET-FI care măsoară evoluția fondurilor închise de la cota BVB, BET-FI, a urcat cu 0,28%, până la nivelul de 42.132,27 puncte, sub influența aprecierii acțiunilor SIF.

După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri CITEȘTE ȘI După ce a anunțat profit la T1, TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, pregătește acum concedieri

Tot pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au suferit un recul de 0,88%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,42 milioane lei. Interesul pentru sectorul bancar la BVB s-a manifestat și pe acțiuni care nu au ca piață principală bursele de la Viena și Frankfurt. Astfel, titlurile Erste Group AG (EBS) au scăzut cu 2,52%, pe o activitate de 1,65 milioane lei, iar titlurile Commerzbank AG (CBK) s-au prăbușit cu 6,40%, în acord cu evoluția de pe bursa din Germania, pe volume echivalente cu 1,29 milioane lei.

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,40 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un avans de 0,12%, până la prețul de 16,54 lei/acțiune, în contextul în care societatea a raportat un profit net trimestrial de 215 milioane lei, în declin cu 1,9% față de perioada similară a anului trecut. Pe același segment energetic, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 0,97%, până la prețul de 10,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,99 milioane lei, ar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 2,36%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
commerzbank