Senatorii, prin votul majorității PSD, resping rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii

Senatorii, prin votul majorității PSD, resping rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii
scris 7 oct 2020

Senatul, prin votul majorității PSD a adoptat miercuri un proiect de lege privind respingerea ordonanței prin care Guvernul a amendat legea inițiată de PSD și care interzice înstrăinarea ”participațiilor” statului la companii, chiar dacă sunt minoritare. Guvernul Orban adoptase ordonanța săptămâna trecută, astfel încât interdicția să vizeze doar ”acțiunile”, nu și alte tipuri de active.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. 

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, cu susținerea mai multor colegi de partid.

UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și România CITEȘTE ȘI UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și România

La începutul lunii trecute, premierul Orban arăta că ”avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusă de PSD”.

Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a susținut atunci, la rândul său, că, din interpretarea dată legii de Curtea Constituțională, participația statului înseamnă atât acțiuni, cât și active, astfel că o serie de proceduri de restructurare în cazul companiilor de stat sunt blocate de noua lege.

Potrivit celor doi demnitari, toate societățile de stat care se află în proceduri de restructurare, insolvență, riscă să intre automat în faliment.

DECIZIE Schimbare de reguli la SRL: reguli proprii la transfer de părți sociale, mai puține documente la înregistrare CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbare de reguli la SRL: reguli proprii la transfer de părți sociale, mai puține documente la înregistrare

Prin urmare, Guvernul a amendat, săptămâna trecută, la 1 octombrie, legea prin înlocuirea formulării ”participațiilor” cu formularea ”acțiunilor”:

- “Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută ”

- “Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.

 

PSD nu a fost de acord cu modificarea, astfel că miercuri comisia de buget din Senat, controlată tot de social-democrați, s-a reunit și a întocmit raport de respingere a ordonanței, raport care a fost adoptat în aceeași zi de plenul Senatului.  

Nou termen pentru intrare în legalitate cu autorizația de incendiu. Construcțiile noi pot începe doar cu aviz CITEȘTE ȘI Nou termen pentru intrare în legalitate cu autorizația de incendiu. Construcțiile noi pot începe doar cu aviz

Noua lege în vigoare mai prevede însă, motivând tot fluctuația fenomenelor economice determinate de criză, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.

Astfel, legea stabilește că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:

a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;

b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;

c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;

d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;

f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;

g) poștă, comunicații și tehnologia informației.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
respingere
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament