Sesiune bună la BVB: Aprecieri pe acțiunile FP, OMV Petrom și Băncii Transilvania

Sesiune bună la BVB: Aprecieri pe acțiunile FP, OMV Petrom și Băncii Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 oct 2016

Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,83%, supraperformând piețelor europene, în condițiile în care acțiunile care s-au depreciat în zilele precedente au avut reveniri consistente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe fondul unei lichidități bune, cu un rulaj al pieței reglementate de 37,96 milioane lei (8,43 milioane euro), Bursa de Valori București a avut astăzi o sesiune pozitivă. „Este un volum peste media anului”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, trader senior la BRK Financial, care însă nu se așteaptă la luări de poziții majore până nu vor veni rezultatele la 9 luni ale companiilor listate. „Asta facem și noi”, adaugă acesta.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,83%, până la nivelul de 6.838,37 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,76%. Sunt rezultate peste media piețelor europene al căror indice Euro Stoxx 50 a închis cu 0,14% peste referință. Dacă indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avut deviații minime de la valorile de închidere de ieri, indicele FTSE100 a urcat cu 0,41%. La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a crescut cu 0,88%, iar indicele BUX a câștigat 0,68%. Prin contrast, indicele PX de la Praga a pierdut 0,55%.

Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash! CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, nu mai puțin de 43,71% din schimburile de la BVB au fost reprezentate de transferurile în valoare de 16,60 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,8060 lei/acțiune. La finele sesiunii de tranzacționare, administratorul unic al Fondului, compania americană Franklin Templeton, a anunțat că, după diminuarea de capital social, are posibilitatea de a-și majora cu 161,64 milioane acțiuni răscumpărările din cel de-al 7-lea program de răscumpărări. Astfel, FP are posibilitatea de a răscumpăra un număr de 366,45 milioane acțiuni proprii, care, la cotația de azi, au o valoare de piață de 295,36 milioane lei (65,58 milioane euro).

Revenire pe acțiunile Băncii Transilvania. Suferă după decizia privind constituționalitatea Legii dării în plată și se mai pot corecta cu 4%

După 4 sesiuni de corecții consecutive, titlurile Băncii Transilvania au avut o revenire de 1,10%, închizând la prețul de 2,30 295,36 milioane lei lei/acțiune pe volume echivalente cu 7,16 milioane lei. Raț vede slăbiciune pentru titlurile instituției de credit atât timp cât vor fi sub reperul închiderii de azi, caz în care este mai probabil ca actuala corecție să se prelungească până în zona de 2,20 lei/acțiune, ceea ce ar însemna cu 4,34% sub cotația de azi și cu 9,65% sub maximul ex-dividend de 2,435 lei/acțiune.

Traderul amintește că și avansul din această vară din zona de 2,20-2,25 lei/acțiune, până peste 2,40 lei/acțiune a fost, aparent, fără știri notabile pentru emitent. Este posibil ca prețul să fi fost urcat în vederea realizării tranzacțiilor deal în valoare de 207,71 milioane lei, realizate la prețul de 2,40 lei/acțiune în sesiunea de tranzacționare din 5 octombrie.

Fitch îmbunătățește ratingul de viabilitate al BCR și reconfirmă calificativele BRD, BCR, UniCredit și Banca Transilvania pentru datorii pe termen lung CITEȘTE ȘI Fitch îmbunătățește ratingul de viabilitate al BCR și reconfirmă calificativele BRD, BCR, UniCredit și Banca Transilvania pentru datorii pe termen lung

Acum, corecția a avut forță mai ales după verdictul Curții Constituționale privind Legea dării în plată. Este mai degrabă vorba de reacție la acest moment decât la votul din Parlament pentru legea conversiei creditelor în franci elvețieni, consideră Raț, cu atât mai mult cu cât de această lege se vorbește din anul 2014, dinainte ca Banca Transilvania să fi preluat portofoliul în franci al Volksbank.  „Cred că și-au făcut un calcul înainte”, continuă interlocutorul nostru. El amintește că în mare parte aceste credite au fost refințate în moneda națională. „Nu văd să fie un dezastru partea asta cu francii”, mai spune Raț.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 2,01%, până la prețul de 11,16 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 434.000 de lei.

OMV Petrom, sesiune de aprecieri, după 4 ședințe de declin

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 9,76 milioane lei, au fost titlurile Electrica (EL), care s-au corectat cu 0,30%, până la prețul de 13,42 lei/acțiune. Al doilea volume pe titlurilor energetice -  al căror indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,60% - l-am cosemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), respectiv 1,26 milioane lei. Cotația a staționat la nivelul de 23,30 lei/acțiune. Menținerea în jurul acestui reper, ca nivel de suport, pe volume consistente în ultimele sesiuni, spune Raț, arată că, dincolo de ieșirile unor fonduri de investiții, se face și acumulare.

Cel mai important aport la avansul de azi al indicilor l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au avut o revenire consistentă, de 1,98%, până la prețul de 0,2315 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 978.000 de lei. Este prima sesiune „verde”, după 4 zile de declin.

OMV Petrom și-a păstrat constantă producția de petrol, salvând activitatea de upstream a grupului OMV CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a păstrat constantă producția de petrol, salvând activitatea de upstream a grupului OMV

Răzvan Raț explică actualul context. După închiderea ofertei publice, a fost un rally în contextul în care unii investitori au dorit să-și rotunjească deținerile (probabil în contextul unei suprasubscrieri și pe segmentul instituționalilor). Ulterior, după ce aceștia și-au atins obiectivul, piața a început să alunece, investitorii de retail alegând să vândă chiar și ceva mai jos după retragerea cumpărătorilor. „Încă e profit bun”, spune traderul de la BRK.

La nivelul de închidere de astăzi, randamentul instituționalilor care au achiziționat în cadrul ofertei acțiuni la prețul de 0,2100 lei/acțiune este de 10,24%, în timp ce investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei pot obține un câștig de 16,04% vânzând titlurile primite la nivelul de 0,1995 lei/acțiune.

Acum, când volumele arată că instituționalii au revenit la cumpărare, și sentimentul din piață s-a schimbat, zice Raț. El nu mizează, însă, la adoptarea unor poziții mai tranșante în piață de către investitori, care au motive pentru a amânare. „Toți sunt în așteptare. La noi rezultatele financiare, la ei alegerile”, a conchis Raț.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
brk financial
omv petrom
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz