Sesiune de ezitare la BVB. Raliul din minime s-a oprit momentan

Sesiune de ezitare la BVB. Raliul din minime s-a oprit momentan

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iun 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au închis marginal sub referință, influențați și de corecții ex-dividend la unii emitenți. Piața își trage suflul în zona unei rezistențe tehnice importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Raliul din prima parte a săptămânii a luat astăzi pauză, în condițiile în care investitorii au ezitat să împingă cotațiile mai sus. Ricoșeul este deja de peste 4% din minimele locale de la finalul săptămânii trecute fapt care explică întrucâtva lipsa de decizie a investitorilor.

Indicele BET Plus a fost aproape neclintit, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,06%, la nivelul de 8.284,58 de puncte. Nu este o oprire (cel puțin temporară) întâmplătoare în acestă zonă. Indicele ezită sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, străpunsă în mișcarea descendentă, iar acum retestată ca rezistență. Aceasta este la confluență cu retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls de scădere, iar următoarele posibile punte de regrupare a vânzătorilor în cazul continuării raliului reprezintă, de asemenea, suprapuneri între retrageri Fibonacci și medii mobile relevante, ala cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune de ezitare la BVB. Raliul din minime s-a oprit momentan

Fără forță a fost și sesiunea europeană, unde indicii principali au avut oscilații minore, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,17% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Mai degrabă la nivelul Europei Centrale și de Est au fost aprecieri semnificative: +0,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,66% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,48% pentru indicele PX de la Praga.

La București, cel mai lichid emitent din sesiunea de astăzi, cu schimburi în valoare de 13,19 milioane lei, care a fost Fondul Proprietatea (FP), a staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 0,9600 lei/acțiune. La același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut închideri negative, ceea ce a și tras în jos indicele financiar BET-FI, -0,36%, până la nivelul de 37.014,93 de puncte.

Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor CITEȘTE ȘI Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor

Sectorul  energetic de la BVB a supraperformat încă și mai mult pieței, cu un declin de 0,84% al indicelui BET-NG. Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 43,44 milioane lei (9,33 milioane euro), cel mai lichid emitent de la această categorie a fost Transgaz Mediaș (TGN), care a cumulat schimburi de 7,37 milioane lei într-o sesiune în care titlurile sale au crescut cu 2,05%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune.

Volume sporite, de 2,82 milioane lei, am consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN) care s-au ajustat cu 9,52%, până la prețul de 7,70 lei/acțiune, în prima zi după termenul care permitea încasarea dividendelor. În aceeași poziție au fost și titlurile Electrica (EL) care s-au corectat ex-dividend cu 5,70%, până la prețul de 9,92 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproape 673.000 de lei. Ajustarea a fost mai mică decât nivelul dividendului brut de 0,7237 lei/acțiune.

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent s-a întors către reperul de 77,00 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,37%, până la prețul de 0,3230 lei/acțiune. Cele mai lichide titluri pe segmentul energetic din ultimii ani, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au avansat cu 0,27%, până la prețul de 36,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,63 milioane lei.

Titlurile bancare au trecut în planul secund, atenție sporită pentru acțiunile Sphera și Antibiotice

Cele mai tranzacționate acțiunii ale perioadei, cele ale principalelor 2 bănci, au predat ștafeta către alte titluri. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), au staționat la prețul de 12,90 lei/acțiune, similar cu ultima valoare de tranzacționare a anului trecut. Volumele pe acest emitent au fost echivalente cu aproximativ 834.000 de lei.

Unde s-a mutat lichiditatea? Astăzi, al 2-lea rulaj al zilei, de 6,86 milioane lei, a fost realizat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au crescut cu 3,79%, până la prețul de 30,10 lei/acțiune, nivel cu 7,24% peste cel 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare  care a adus la cota BVB compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell.

Tranzacții de aproape 895.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent al consemnat pe titlurile Antibiotice Iași (ATB), care au staționat la prețul de 0,5080 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise
bvb
bursa
trangaz
banca transilvania
brd
nuclearelectrica