Subscrieri de numai 3 milioane euro în prima zi pentru emisiunile de titluri de stat în programul Fidelis

Subscrieri de numai 3 milioane euro în prima zi pentru emisiunile de titluri de stat în programul Fidelis

Sursa foto: Sashazamarasha | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 sep 2021

La debut, oferta derulată de Ministerul Finanțelor Publice pentru obligațiuni guvernamentale are o participare timidă, cu un interes relativ egal distribuit între cele 3 emisiuni promovate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Promovată într-o perioadă de neclarități cu privire la structura guvernamentală, a 5-a ofertă în cadrul programului de titluri de stat pentru populație confirmă tendința pentru o participare mai redusă manifestată la exercițiul similar din prima parte a verii. Atunci, suma în echivalent 184 milioane euro strânsă de pe bursă de Ministerul Finanțelor Publice a fost semnificativ sub cele de la ofertele din august 2020, decembrie 2020 și martie 2023.

Atunci, în prima zi a ofertei, fuseseră cumulate, în sistemul pieței, ordine în echivalent 3,59 milioane euro, dar debutul din octombrie este chiar și sub acest reper. Completarea deja satisfăcătoare a curbei de randament la emisiunile precedente, așteptări legate de eventuale ridicări ale dobânzilor care să compenseze inflația și conturarea unei toamne cu mult vânt din față au fost de natură să îi țină prudenți pe investitori.

TeraPlast preia de la Brikston producția de folii din polietilenă din Sighișoara, pas pentru atingerea țintei de a deveni liderul pieței de ambalaje flexibile CITEȘTE ȘI TeraPlast preia de la Brikston producția de folii din polietilenă din Sighișoara, pas pentru atingerea țintei de a deveni liderul pieței de ambalaje flexibile

Aceeași circumspecție se vede din predilecția pentru durata scurtă. Titlurile de stat scadente în octombrie 2022 (R2210A) și purtând o dobândă de 3,25% au adunat 77 de plasamente pentru un număr cu puțin peste 52.000 de unități, echivalentul a 5,22 milioane lei (1,05 milioane euro).

Pe emisiunea în lei cu maturitate în octombrie 2024 (R2410A), care au un cupon al dobânzii de 3,75%, au introdus ordine de cumpărare 38 de investitori, valoarea agregată a acestora fiind de 4,76 milioane lei (aproximativ 962.000 de euro). Pe titlurile denominate în euro și având scadența în octombrie 2026 și o rată anualizată a dobânzii de 1,60% (R2610AE) au fost realizate 24 de plasamente pentru o sumă totală de 1,11 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis