Tabloul MedLife înainte de blocajul medical: afaceri și profit în creștere la T1. Credit sindicalizat de 110 milioane euro în contextul coronavirus

Tabloul MedLife înainte de blocajul medical: afaceri și profit în creștere la T1. Credit sindicalizat de 110 milioane euro în contextul coronavirus
scris 15 mai 2020

MedLife a realizat la nivel de grup în primul trimestru o cifră de afaceri de 264,16 milioane lei, cu 14,3% mai mare decât cea de 231,02 milioane lei din perioada similară a anului trecut, iar profitul net este mai mult decât dublu.

Ca și în foarte multe țări dezvoltate din lume, în România este raportat un blocaj la nivel medical în condițiile în care pacienții cu terțe afecțiuni evită să ajungă la clinici sau spitale, așezămintele din domeniul sănătății fiind percepute, în urma relatărilor din media despre „focarele de coronavirus” drept aproape singurul loc unde poți să te îmbolnăvești de COVID-19.

Înainte de această sincopă, care a condus la suspendarea în sector a contractelor de muncă a aproximativ 40.000 de medici, asistente și personal de suport, furnizorul de servicii medicale MedLife se afla pe un drum bun sub aspectul rezultatelor financiare. Pentru primele 3 luni ale anului, grupul menționează realizarea unor venituri operaționale de 265,04 milioane lei, cu 13,7% peste cele de 233,05 milioane lei de la T1 2019. În același interval de raportare, cheltuielile operaționale au urcat cu 13,2%, la 246,72 milioane lei, de la 218,00 milioane lei.

Acesta este tabloul în care compania a realizat un rezultat operațional de 18,32 milioane lei, în creștere cu 21,8% față de cel de 15,04 milioane lei prin în bilanț în primul trimestru al anului trecut. Dinamică este încă și mai bună, +140,0% la nivelul rezultatului net global atribuibil acționarilor și care s-a majorat la 5,68 milioane lei, de la 2,37 milioane lei.

INFOGRAFIC Antibiotice Iași, profit net trimestrial cu un sfert mai mare în contextul unor facilități fiscale. Cum a navigat compania prin criza coronavirus CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Antibiotice Iași, profit net trimestrial cu un sfert mai mare în contextul unor facilități fiscale. Cum a navigat compania prin criza coronavirus

Aflată într-un proces de extindere, MedLife și-a majorat cu 4,1% activele la 1,06 miliarde lei la data de 31 martie, de la 1,02 miliarde lei la sfârșitul anului trecut. În același răstimp, datoriile totale au crescut cu 4,5%, la 849,21 milioane lei, de la 812,31 milioane lei.

Totodată, Medical MedLife a semnat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de aproximativ 110 milioane de euro, care presupune modificarea și majorarea facilitaților existente cu suma de 20 milioane euro, fonduri ce vor fi folosite pentru dezvoltarea mai multor proiecte în contextul COVID-19, proiecte ce țin de zona de prevenție, cercetare, retehnologizare și nu numai, dar și  pentru extinderea programului de achiziții, atât la nivel național, cât și internațional.  

La această majorare se vor adăuga încă 9 milioane de euro, valoare disponibilă din creditul accesat în trimestrul al III-lea anul trecut, compania având la dispoziție un total de 29 de milioane de euro, dedicați dezvoltării, inovației și achizițiilor.

Sindicatul de bănci care semnează noul credit sindicalizat este format din Banca Comercială Română, în calitate de coordonator, aranjor principal, agent de documentație, agent de facilitate si garanții și finanțator, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Société Générale și Banca Transilvania, în calitate de aranjori principali și finanțatori. 

Compania MedLife a fost fondată de familia Marcu, iar în urma unor operațiuni de piață de la finele anului 2017, aceasta a coborât sub nivelul de dețineri de 50%. La ultimul preț de închdere, de 32,60 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a grupului se ridică la 730,79 milioane lei (149,23 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa
coronavirus
criza