Comisia Europeană cheamă statele UE să asigure libera circulație a bunurilor și să desemneze culoare prioritare de transport

Comisia Europeană cheamă statele UE să asigure libera circulație a bunurilor și să desemneze culoare prioritare de transport
scris 16 mar 2020

Comisia Europeană a chemat luni statele membre ale Uniunii Europene să asigure libera circulație a bunurilor în interiorul frontierelor interne ale UE, în pofida controalelor destinate să lupte împotriva epidemiei de coronavirus, și să să desemneze căi prioritare pentru transportul de mărfuri.

Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a menține disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale, arată Comisia într-un comunicat, după o reuniune a miniștrilor de interne desfășurată prin videoconferință și la care comisarii Kyriakides și Johansson au prezentat orientările executivului UE.

'Măsurile noastre de a împiedica răspândirea pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să circule pe piața internă, scrie Agerpres

UNTRR: Dacă nu se oprește măsura de autoizolare a șoferilor, în 5 zile populația nu va mai găsi alimente la magazine CITEȘTE ȘI UNTRR: Dacă nu se oprește măsura de autoizolare a șoferilor, în 5 zile populația nu va mai găsi alimente la magazine

Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problemă economică: Piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre pentru a înfrunta împreună, ca o Uniune, această provocare', a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Orientările stabilesc principii pentru o abordare integrată a gestionarii frontierelor cu scopul de a proteja sănătatea, menținând în același timp integritatea pieței interne.

Astfel, persoanele identificate ca prezentând un risc de răspândire a COVID-19 ar trebui sa aibă acces la asistență medicală adecvată, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui coordonat între cele două state.

Este posibil ca orice persoană care intră pe teritoriul național să fie supusă unor controale sanitare fără introducerea formală a controalelor la frontierele interne. Diferența dintre controalele sanitare normale și controalele la frontieră constă în posibilitatea de a refuza accesul persoanelor individuale. Persoanelor bolnave nu ar trebui să li se refuze intrarea, ci să li se acorde acces la asistență medicală.

Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de politici publice, care, în situații extrem de grave, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unui număr mare de oameni într-un singur loc (de exemplu, cozile), mărind astfel posibilitatea răspândirii virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua controale medicale doar de o parte a frontierei.

Toate controalele la frontieră ar trebui să se aplice proporțional și ținând cont de sănătatea oamenilor. Statele membre trebuie să primească întotdeauna cetățenii și rezidenții proprii și ar trebui să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți ai UE care se întorc acasă. Cu toate acestea, statele membre pot lua măsuri precum impunerea unei perioade de autoizolare, în cazul în care aceste cerințe corespund cu cele adresate cetățenilor lor.

Statele membre ar trebui să faciliteze trecerea graniței pentru lucrătorii transfrontalieri, în special, dar nu limitat la cei care lucrează în sectorul sănătății și al industriei alimentare, precum și pentru alte servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă, personalul critic pentru utilități).

Tesla și-a chemat de urgență angajații din Germania, de teama coronavirusului și a opririi zborurilor dinspre Europa CITEȘTE ȘI Tesla și-a chemat de urgență angajații din Germania, de teama coronavirusului și a opririi zborurilor dinspre Europa

În ce privește asigurarea fluxului de bunuri și servicii esențiale, Comisia amintește că libera circulație este fundamentală pentru menținerea disponibilității mărfurilor. Acest lucru este deosebit de important pentru cele esențiale, cum ar fi proviziile de alimente, inclusiv efectivele de animale, echipamentele medicale vitale, precum și cele de protecție. La un nivel mai general, măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale, respectiv a economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze culoare prioritare pentru transportul de mărfuri (de exemplu, prin 'culoare verzi').

Pe baza aceluiași principiu, circulația în condiții de siguranță pentru lucrătorii din domeniul transporturilor, inclusiv pentru mecanicii de tren, șoferii de camion, piloți și personalul de bord, este un factor esențial pentru a asigura circulația adecvată a bunurilor și a personalului cheie.

Nu ar trebui să se impună certificări suplimentare pentru mărfurile care circula în mod legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, nu există nicio dovadă că alimentele reprezintă o sursă de transmitere a COVID-19.

Pe de altă parte, Comisia a introdus duminică o cerință ca exporturile de echipamente individuale de protecție (EIP) în afara UE să aibă loc numai dacă sunt autorizate de statele membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
transporturi