Piețele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al țării

Piețele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2024

Piețele financiare din Argentina dau semne că încep să aibă încredere în noul lider libertarian al țării, Javier Milei, anticipând că acesta poate scoate economia din criză, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe fondul unei recesiuni economice dureroase și cu guvernul lipsit de numerar, Milei a făcut din austeritatea dură un obiectiv cheie de la preluarea mandatului de președinte, în decembrie, ajutând țara să înregistreze în ianuarie primul excedent bugetar lunar, din mai mult de zece ani, aceasta fiind pe placul investitorilor, după ani de cheltuieli în exces, scrie News.ro.

GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul a scăzut. Dinamica anuală încetinește din nou

Acest lucru nu l-a ajutat să se împrietenească cu guvernatorii sau sindicatele - ceea ce a dus la o creștere a protestelor - dar i-a atras pe investitori, împingând prețurile unor obligațiuni la maxime ale ultimilor patru ani și reducând indicele de risc al Argentinei la un minim după 2022.

”Se pare că piața începe să creadă”, a spus analistul financiar Mariano Sardans, de la FDI Argentina, adăugând că, dacă încrederea ar putea fi menținută, ar întări peso-ul aflat în dificultate, permițând relaxarea restricțiilor valutare stricte care limitează accesul la dolari.

Milei, care și-a asumat angajamentul îndrăzneț de a șterge un deficit bugetar de aproape 3% de anul trecut, a căutat să își respecte cuvântul.

Guvernul său a redus cheltuielile, a cumpărat peste 5 miliarde de dolari pentru a acumula rezerve valutare, care sunt epuizate, și a rostogolit datoriile din importuri cu o emisiune de succes a obligațiunilor ”Bopreal”.

Deocamdată, asta întărește credința pieței că Milei își va îndeplini angajamentele de a stabiliza economia, dar aceasta nu este o sarcină ușoară, studiile sugerând că sărăcia a crescut la 60%, protestele fiind tot mai mari pe străzi.

”Piața devine foarte optimistă cu privire la convingerea lui Javier Milei”, a declarat Javier Casabal, strateg cu venit fix din Buenos Aires la Adcap Grupo Financiero.

"Este o schimbare reală care merită sărbătorită, având în vedere că majoritatea investitorilor nu au avut încredere în capacitatea lui de a reduce deficitul bugetar, cu doar câteva săptămâni în urmă. Dacă este ceva, poate că se exagerează în anumite privințe".

Unele obligațiuni în dolari sunt la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, altele se apropie de maximele ale ultimilor doi ani, deși se tranzacționează în continuare pe teritoriul dificil, în jur de 35-45 de cenți pe dolar.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
javier milei