Prețul petrolului a crescut după ce AIE a anunțat că estimează alinierea producției cu cererea în 2017

Prețul petrolului a crescut după ce AIE a anunțat că estimează alinierea producției cu cererea în 2017
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 feb 2016

Cotațiile petrolului au înregistrat creșteri semnificative luni după ce Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat un raport în care estimează alinierea dintre cererea și producția de petrol până în 2017, iar SUA a anunțat reducerea activității de foraj pentru a noua săptămână consecutivă, transmit Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul contractelor futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie, de referință pe piața americană, a crescut cu 6%, la 33,7 dolari/baril. Totodată, țițeiul Brent (cu livrare în aprilie), de referință pe piața globală, a avansat cu 5,5%, la 34,8 dolari/baril.

Potrivit AIE, producția și cererea de petrol se vor alinia treptat până în 2017, dar prețul petrolului își va reveni lent, ca urmare a stocurilor acumulate.

"În 2017 vom vedea o aliniere a producției cu cererea, dar stocurile acumulate vor afecta ritmul în care prețului petrolului își va reveni. Este puțin probabilă o recuperare semnificativă a prețurilor pe termen scurt", se arată în raport.

Agenția anticipează o creștere a producției de petrol la nivel global cu 4,1 milioane de barili pe zi între 2015 și 2021, un declin abrupt față de avansul de 11 milioane de barili/zi în perioada 2009-2015. Cererea ar urma să avanseze cu 1,2 miliarde de barili pe zi în perioada menționată.

Transelectrica acuză Smart SA că a înființat și finanțat abuziv o firmă în Tanzania, în parteneriat cu un politician local CITEȘTE ȘI Transelectrica acuză Smart SA că a înființat și finanțat abuziv o firmă în Tanzania, în parteneriat cu un politician local

O mare parte din creșterea producției de petrol la nivel mondial ar urma să fie generată de Iran. Exporturile iraniene de petrol au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane barili/zi în 2013, după înăsprirea sancțiunilor economice impuse de statele din Vest din cauza programului nuclear al Iranului.

Sancțiunile au fost ridicate în a doua parte a lunii ianuarie, ocazie cu care Teheranul a anunțat că producția de petrol va fi majorată cu 500.000 barili/zi până la mijlocul anului, o creștere similară fiind vizată după alte șase luni.

Potrivit AIE, producția de petrol a SUA ar urma să scadă anul acesta și următorul, urmând ca apoi să reia creșterea și să atingă un record istoric de 14,2 milioane de barili pe zi până în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
aie
wti
brent
iran
sua
productie