România a avut în primele 6 luni o creștere de 38,1% a deficitului de cont curent

România a avut în primele 6 luni o creștere de 38,1% a deficitului de cont curent
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 5,135 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie, cu 38,1% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ianuarie-iunie 2018, deficitul de cont curent a fost de 3,717 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României, scrie News.ro

China este aproape de lansarea propriei monede digitale CITEȘTE ȘI China este aproape de lansarea propriei monede digitale

Deficitul comercial al României a avansat cu 21,8% în primele șase luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, la 7,69 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanța bunurilor a consemnat, în ianuarie-iunie, un deficit de 7,57 miliarde euro, în creștere cu 1,486 miliarde euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 104 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 204 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 240 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 2,322 miliarde euro (comparativ cu 1,783 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2018), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1,762 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 560 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit de cont curent
bnr