România a primit 1,3 miliarde de euro de la BEI anul trecut, în scădere față de 2017

România a primit 1,3 miliarde de euro de la BEI anul trecut, în scădere față de 2017
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 feb 2019

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat României, în 2018, 1,3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, garanții, capitaluri proprii și operațiuni de micro-finanțare, suma fiind cu peste 30% sub cea din 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2017, BEI a acordat României aproape 1,9 miliarde euro, cea mai mare sumă din 2009.

Anul trecut, banca europeană a semnat noi contracte de împrumut în valoare de 981 milioane de euro (față de 1,3 miliarde de euro în 2017), în timp ce filiala FEI a angajat 329 milioane euro în trei operațiuni de capitaluri proprii, 13 garanții și trei operațiuni de micro-finanțare. 

Fondurile atrase de la BEI au reprezentat circa 0,64 % din PIB-ul României, țara noastră ocupând locul 11 în rândul statelor membre ale UE în funcție de finanțările primite de la instituție. 

"Aproape 9 000 de întreprinderi au beneficiat de operațiunile noastre, aceste întreprinderi susținând circa 200 000 de locuri de muncă. Una dintre tranzacțiile inovatoare de anul acesta, încheiată cu susținerea Planului de investiții pentru Europa, a fost acordarea un împrumut destinat întreprinderilor conduse de antreprenoare (primul împrumut de acest fel acordat de către BEI in Europa)", a declarat vicepreședintelui BEI Andrew McDowell.

Facturile consumatorilor concurențiali vor crește cu aproximativ 4 lei/MWh de la 1 martie, cele din regim reglementat rămân aceleași. Furnizorii - obligați să-i subvenționeze pe distribuitori CITEȘTE ȘI Facturile consumatorilor concurențiali vor crește cu aproximativ 4 lei/MWh de la 1 martie, cele din regim reglementat rămân aceleași. Furnizorii - obligați să-i subvenționeze pe distribuitori

Pe zona de creditare a companiilor mari, BEI a acordat, anul trecut, un împrumut în valoare de 68 milioane de euro producătorului de electrocasnice Arctic pentru o fabrică de mașini de spălat.Totodată, BEI a semnat prima tranșă, de 50 milioane de euro, a unui împrumut de 150 milioane de euro acordat Transgaz, un împrumut de 10 milioane de euro către Radiocom pentru lansarea unei rețele de televiziune digitală și o finanțare de 150 milioane de euro către Warehouses De Pauw pentru construcția de depozite în regiunile de convergență ale României. Banca a acordat și  3 milioane de euro grupului Cikautxo pentru finanțarea departamentului de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și pentru cheltuielile de capital ale acestei societăți auto în fabricile din România.

Pen zona de infrastructură, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 450 milioane de euro pentru punerea în aplicare a programului de dezvoltare rurală (PDR) al României și a acordat 14 milioane de euro autorităților locale din Oradea pentru îmbunătățirea infrastructurii urbane.

Tot anul trecut, banca a acordat un împrumut de 12 milioane EUR pentru a finanța primul program de investiții din sectorul 5, București destinat eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Aproximativ 100 de blocuri sunt în curs de reabilitare. Se estimează că această operațiune va conduce la scăderea cu circa 50 % a consumului de energie termică din aceste clădiri.

În plus, institu'ia a acordat împrumuturi în valoare de 217 milioane de euro prin intermediul a cinci instituții financiare partenere ale instituției, fonduri destinate facilitării accesului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) și al autorităților locale la finanțare BEI.

Având în vedere implementarea cu succes a Inițiativei pentru IMM-uri, un proiect care combină Fonduri Structurale și de Investiții Europene (FEIS) cu resurse Orizont 2020, FEI și BEI, și tendințele pozitive de absorbție, Guvernul României a hotărât să majoreze contribuția FEIS la acest program cu încă 150 milioane de euro, rezultând într-o contribuție totală de 250 milioane EUR. Aceasta va permite ca întregul program Inițiativa pentru IMM-uri să genereze un portofoliu de credite acordate IMM-urilor în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

La nivel internațional, Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a redus anul trecut creditarea cu aproape 20% și intenționează să mențină finanțarea la un nivel similar în 2019, la aproximativ 60 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite bei
finantari bei
romania bei