Rubla s-a depreciat față de dolar la cel mai redus nivel din decembrie 2014; cursul rubla-euro a atins un minim record

Rubla s-a depreciat față de dolar la cel mai redus nivel din decembrie 2014; cursul rubla-euro a atins un minim record
scris 18 ian 2016

Rubla a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele peste 12 luni față de dolarul american, în timp ce cursul rubla-euro a atins un minim record, în condițiile în care prețurile petrolului au coborât sub pragul de 29 dolari/baril, pe fondul temerilor privind creșterea surplusului din piețe odată cu reluarea exporturilor de petrol din Iran.

Moneda Rusiei s-a depreciat cu 2% față de dolar, la 79,1 unități, cea mai slabă cotație începând cu decembrie 2014, când rubla a fost cotată la un minim istoric de 80 unități pentru un dolar.

Totodată, banca centrală a Rusiei a stabilit un curs record de 85,622 ruble față de euro, scrie Associated Press. Pe piața interbancară, rubla se tranzacționa luni seara la 86,29 unități pentru un euro, în scădere cu peste 1,8% față de închiderea de vineri. Moneda națională rusă s-a depreciat în cursul nopții până la 87,07 unități față de euro.

Cotațiile petrolului au coborât luni sub pragul de 29 dolari/baril și au atins un nou minim începând cu anul 2003.

Guvernul Rusiei ia în calcul vânzarea a 20% din Rosneft pentru a acoperi deficitul bugetar CITEȘTE ȘI Guvernul Rusiei ia în calcul vânzarea a 20% din Rosneft pentru a acoperi deficitul bugetar

În jurul orei 18:40, petrolul Brent cu livrare în luna martie se tranzacționa la 28,73 dolari/baril, în scădere cu 0,7% față de referință, în timp ce contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în februarie erau cotate la 29,05 dolari/baril, cu 1,3% sub prețul de la închiderea sesiunii precendente.

Iranul a anunțat duminică că va pune în aplicare planurile privind majorarea producției de petrol și a exporturilor, la doar câteva ore după ce comunitatea internațională a ridicat sancțiunile economice impuse țării din cauza programului nuclear.

Exporturile de petrol vor crește în perioada imediat următoare cu 500.000 barili/zi, potrivit oficialilor Ministerului Petrolului, un avans similar fiind vizat peste doar câteva luni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
dolar
euro
rusia
petrol
scadere
cotatii