STUDIU Unul din trei europeni vrea o societate fără cash, dar majoritatea covârșitoare încă fac plăți în numerar

STUDIU Unul din trei europeni vrea o societate fără cash, dar majoritatea covârșitoare încă fac plăți în numerar
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2017

Unul din cinci europeni (21%) arareori poartă la el bancnote sau monede, în timp ce o treime (34%) ar alege să renunțe cu totul la cash dacă ar avea această opțune, relevă cel mai recent sondaj ING International Survey – O societate fără cash.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Țările mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Olanda, au unele dintre cele mai sofisticate infrastructuri de plată digitală din lume și, cu toate că apetitul locuitorilor de a renunța la cash este considerabil, nu au reprezentat cele mai mari procente dintre țările chestionate, acestea situându-se numai la 21%, respectiv 23%.

Pe de altă parte, în țările emergente precum Turcia, Polonia și România, unde tehnologia digitală de plăți nu este atât de avansată, apetitul pentru o viață fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar și confortul pot fi factori importanți în preferințele consumatorilor.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenți (54%) folosind mai puțin cash în ultimele 12 luni și 78% dintre aceștia previzionând o scădere și mai mare în următorul an.

Acum câteva decenii, aproape toate cheltuielile se făceau folosind bani lichizi. Astăzi, noile metode de plată, precum cardurile contactless sau portofelele digitale, au determinat 50% dintre europeni să răspundă că s-ar simți relaxați fără bani lichizi cel puțin o săptămână și 29% sunt de părere că pot rezista pe un termen nedefinit.

Românii și-au mărit depozitele în bănci cu 18 miliarde lei în ultimul an și au ajuns să dețină în conturi 166,28 miliarde lei CITEȘTE ȘI Românii și-au mărit depozitele în bănci cu 18 miliarde lei în ultimul an și au ajuns să dețină în conturi 166,28 miliarde lei

Allternativele la plata cash au determinat 68% dintre respondenți să aleagă să cumpere de la magazine care acceptă doar plăți fără cash, în detrimentul celorlalte, dacă li se oferă această opțiune. În realitate, însă, chiar și în țări cu o tehnologie avansată de plăți, majoritatea europenilor (88%) aleg tot bancnotele pentru plăți cotidiene mici, cu o valoare până la echivalentul a 10 euro, cum ar fi o cafea, o gustare sau cheltuieli de transport.

Mai bine de o jumătate dintre respondenți (57%) au în portofel echivalentul a 40 de euro și 82% au folosit bancnote în ultimele trei zile.

În același timp, 55% dintre europeni cred că nivelul de securitate atunci când fac plăți digitale este „ridicat” sau „foarte ridicat”. Numai 11% consideră că este „scăzut” sau „foarte scăzut”.

„Pentru mulți, cashul nu mai este prima opțiune. Zilele în care mergem la ATM pentru a avea suficienți bani în weekend au trecut demult. Numărul plăților cu cardul sau chiar cu telefonul mobil cresc, fiind percepute ca alternative mai sigure. Cu toate acestea, sunt mici șansele ca banii fizici să dispară prea curând. Patru din cinci persoane declară că au folosit cash în ultimele trei zile. Oamenii încă preferă să simtă și să vadă banii în mână”, a declarat Ian Bright, economist ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
bani
carduri
cash