UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar

UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar
scris 18 mar 2023

UBS analizează sâmbătă o posibilă preluare a băncii Credit Suisse, care are probleme financiare mari, au declarat surse, o mișcare care ar putea atenua temerile că criza în curs ar putea destabiliza sistemul bancar global, potrivit Reuters. 

Credit Suisse, cu o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută bancă implicată în turbulențele pieței declanșate de prăbușirea băncilor americane Silicon Valley Bank și Signature Bank, în ultima săptămână, pierzând de luni un sfert din valoarea bursieră, relatează News.ro.

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

Pentru a ține sub control criza, UBS a fost sub presiunea autorităților elvețiene pentru a prelua banca rivală Credit Suisse, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea prevedea ca guvernul elvețian să ofere o garanție împotriva riscurilor implicate, în timp ce divizia elvețiană a Credit Suisse ar putea fi separată.

UBS, Credit Suisse și organismul de reglementare financiar din Elveția, FINMA, au refuzat să comenteze.

Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, și echipele sale s-au întâlnit în weekend pentru a-și evalua opțiunile pentru bancă, au spus oameni cu cunoștință de acest lucru și au existat mai multe informații legate de interes din partea rivalilor.

Gigantul financiar american BlackRock a declarat că nu are planuri sau interesul de a face o ofertă rivală pentru Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a scris că Deutsche Bank analizează posibilitatea de a cumpăra unele dintre activele băncii.

Fondul de Garantare a Asiguraților anunță că poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins. Când vor putea fi depuse cererile CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare a Asiguraților anunță că poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins. Când vor putea fi depuse cererile

Prețul acțiunilor Credit Suisse a înregistrat o fluctuație mare în această săptămână, timp în care banca a fost forțată să obțină o finanțare de urgență de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană.

Starea de spirit din Elveția, considerată mult timp un model pentru stabilitatea bancară, era temperată, în timp ce directorii se luptă cu viitorul celor mai mari bănci ale țării.

”Băncile aflate într-un stres permanent”, arată sâmbătă titlul de prima pagină al ziarului Neue Zuercher Zeitung.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume și este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanță sistemică la nivel mondial, al căror eșec ar provoca turbulențe în întregul sistem financiar.

În semn de vulnerabilitate, cel puțin patru dintre principalii rivali ai Credit Suisse, inclusiv Societe Generale și Deutsche Bank, au impus restricții asupra tranzacțiilor lor care implică banca elvețiană sau valorile sale mobiliare, au declarat cinci persoane care au cu cunoștințe directe despre această problemă.

Acțiunile marilor companii europene, cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2022 CITEȘTE ȘI Acțiunile marilor companii europene, cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2022

Goldman Sachs și-a redus recomandarea privind expunerea la datoria băncilor europene, spunând că lipsa de claritate cu privire la viitorul Credit Suisse ar pune presiune asupra sectorului mai larg din regiune.

Fundamentele sectorului sunt mai puternice, iar legăturile sistemice globale mai slabe decât la momentul crizei financiare globale, a scris analistul Goldman Lotfi Karoui într-o notă pentru clienți. Această tendință a limitat foarte mult riscul unui potențial cerc vicios de pierderi din creditul contrapartidei, a menționat Karoui.

”Cu toate acestea, este probabil necesar un răspuns politic mai puternic pentru a aduce o oarecare stabilitate”, a spus Karoui.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
credit suisse
preluare
contagiune