Vicepreședinte BCE: Creșterile dobânzilor Băncii Centrale Europene sunt în etapa finală

Vicepreședinte BCE: Creșterile dobânzilor Băncii Centrale Europene sunt în etapa finală
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2023

Creșterile ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) sunt în etapa finală, a declarat vicepreședintele BCE Luis de Guindos, unui ziar italian, avertizând în același timp că nivelul mai ridicat al costurilor împrumuturilor ar putea tensiona calitatea activelor băncilor, chiar dacă indicatorii sunt deocamdată sănătoși, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a majorat dobânzile cu un  total de 3,75 puncte procentuale, din iulie anul trecut, și a promis creșteri suplimentare, dar într-un ritm mai măsurat de creșteri, de 0,25 de puncte procentuale, după mișcările supradimensionate din prima parte a campaniei sale de înăsprire a politicii monetare, scrie News.ro.

BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român CITEȘTE ȘI BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român

”Am intrat acum în ultima etapă a înăspririi politicii noastre monetare. Și de aceea ne întoarcem la normalitate, la creșteri 0,25 de puncte procentuale”, a declarat duminică Guindos pentru Il Sole 24 Ore.

Aceste creșteri ale dobânzii cheie îmbunătățesc marjele de creditare ale băncilor, dar ar putea, de asemenea, să îngreuneze rambursarea datoriei pentru unii debitori, ridicând ponderea creditelor neperformante.

”În acest moment, îmbunătățirea marjelor mai mult decât compensează potențialele pierderi din creșterea creditelor neperformante. Combinația dintre încetinirea economiei și creșterea ratelor dobânzii va aduce o creștere a costului finanțării pentru bănci și, eventual, o creștere a creditelor neperformante”, a spus de Guindos.

Directorul de supraveghere al BCE, Andrea Enria, a declarat anterior, pentru ziarul croat Vecernji List, că BCE vede ”câteva semne timpurii” că împrumuturile sunt plătite cu întârziere, un indicator că creditele neperformante ar putea crește.

Ministrul Transporturilor: Astăzi, când vorbim, pe numărul de pasageri pe care îl are Aeroportul Otopeni, nu se justifică construirea unui nou terminal CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Astăzi, când vorbim, pe numărul de pasageri pe care îl are Aeroportul Otopeni, nu se justifică construirea unui nou terminal

”Nu ne așteptăm la un val de credite neperformante, dar acum nu este momentul să stăm în expectativă”, a adăugat de Guindos. De Guindos a avertizat, de asemenea, cu privire la așa-numitele bănci din umbră, o categorie care include firme financiare nebancare, cum ar fi fondurile sau asigurătorii, care se confruntă cu ”o anumită tensiune”, având în vedere că sunt mai expuse riscului de lichiditate.

Oferind prima estimare a BCE cu privire la efectele înăspririi cantitative sau a reducerii deținerilor masive de datorii guvernamentale ale băncii, de Guindos a spus că aceasta a crescut randamentele obligațiunilor de stat pe 10 ani cu  0,60 – 0,70 puncte procentuale, creșterea ratelor dobânzilor având o efect mult mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi