Vicepreședintele Bundesbank avertizează băncile, pe fondul insolvențelor în creștere ale companiilor

Vicepreședintele Bundesbank avertizează băncile, pe fondul insolvențelor în creștere ale companiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Principalele bănci din Germania trebuie să-și majoreze provizioanele pentru credite neperformante, pe măsură ce insolvențele corporative și riscurile de credit cresc, potrivit vicepreședintelui Bundesbank Claudia Buch, citată de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare economie a Europei a fost numită ”bolnavul Europei” de către unii economiști, după ce a intrat într-o recesiune tehnică la începutul acestui an, în timp ce activitatea economică se confruntă cu presiuni în scădere din cauza prăbușirii construcțiilor, scrie News.ro.

Elveția va permite lucrul în ziua de duminică, dar numai în zonele turistice. Guvernul va schimba dispoziții legale în vigoare din 1964 CITEȘTE ȘI Elveția va permite lucrul în ziua de duminică, dar numai în zonele turistice. Guvernul va schimba dispoziții legale în vigoare din 1964

Între timp, parlamentarii de la Berlin caută soluții la o criză bugetară în curs de dezvoltare care ar putea amenința viitorul guvernului de coaliție al țării.

Ca și restul zonei euro, economia germană se confruntă cu o creștere rapidă a ratelor dobânzilor, deoarece Banca Centrală Europeană a mărit dobânda de referință de la un minim record de -0,5% în septembrie 2019 la un maxim record de 4% în septembrie 2023.

”Voi spune că, de fapt, sectorul financiar s-a descurcat destul de bine cu această creștere a dobânzilor. În același timp, efectele complete nu sunt încă vizibile, așa că nu și-au croit cu adevărat drum prin bilanțurile băncilor și de aceea atenționăm băncile ca de obicei”, a declarat Buch.

Aceasta a adăugat că ”Reziliența este într-adevăr de cea mai mare importanță în momentul actual. Băncile sunt foarte profitabile în acest moment și cred că este bine dacă folosesc această profitabilitate pentru a-și crește rezistența — capital suficient, lichiditate suficientă, dar și investiții în IT pentru a se proteja împotriva riscurilor cibernetice.”

Băncile germane s-au bucurat de un al treilea trimestru puternic, Deutsche Bank înregistrând un profit net de 1,031 miliarde de euro, iar Commerzbank și-a triplat profitul net față de anul precedent, la 684 de milioane de euro.

Buch a remarcat totuși că provizioanele pentru credite neperformante nu au crescut atât de substanțial pe cât și-ar fi dorit banca centrală, având în vedere creșterea puternică a ratelor dobânzilor și ”mediul foarte incert” pentru economie.

Nu apăsați „butonul de panică pandemică”, avertizează oamenii de știință cu privire la anunțul OMS privind pneumonia din China CITEȘTE ȘI Nu apăsați „butonul de panică pandemică”, avertizează oamenii de știință cu privire la anunțul OMS privind pneumonia din China

”Provizioanele au crescut puțin, dar, dacă le comparați cu mediile istorice, se află încă la un nivel relativ scăzut și același lucru este valabil și pentru insolvențele corporative, astfel încât insolvențele corporative care au scăzut de fapt în ultimii 20 de ani au crescut ușor, dar sunt încă mult sub mediile istorice”, a spus ea.

După toate probabilitățile, având în vedere schimbarea structurală pe care o avem, având în vedere incertitudinea pe care o avem în jurul nostru, insolvența corporativă este probabil să crească, riscul de creditare este probabil să crească și de aceea noi (...) atragem atenția băncilor și le îndemnăm să-și sporească tot ce pot, rezistența.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
banci