Fitch a confirmat ratingul Erste la nivelul A-, cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul Erste la nivelul A-, cu perspectivă stabilă
scris 20 feb 2018

Fitch Ratings a confirmat ratingul Erste Group Bank pentru datoriile pe termen lung la nivelul A-, cu perspectivă stabilă, iar ratingul referitor la viabilitate la nivelul a-, acestea reflectând franciza solidă și diversificată a instituției financiare austriece pe principalele sale piețe din Austria, Cehia, Slovacia și România, precum și modelul de afaceri diversificat, concentrat pe operațiunile de retail și cele corporative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menținut la nivelul F1, scrie News.ro.

”Capitalizarea, finanțarea și lichiditățile sunt solide, iar calitatea activelor s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, datorită măsurilor luate de bancă și a emisiunilor de instrumente financiare, precum și a îmbunătățirii condițiilor economice pe piețele Erste din Europa Centrală și de Est”, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Tot ce se cunoaște pe căi neoficiale despre Galaxy S9 cu 5 zile înainte de lansare. De la camera foto la preț CITEȘTE ȘI Tot ce se cunoaște pe căi neoficiale despre Galaxy S9 cu 5 zile înainte de lansare. De la camera foto la preț

Fitch notează faptul că performanțele Erste s-au îmbunătățit începând din 2015, fiind susținute de o contribuție mai echilibrată la profit venită din partea filialelor din Europa Centrală și de Est și de nivelul mai scăzut al revizuirilor în scădere ale activelor și al costurilor excepționale provocate de măsurile de reglementare.

Agenția consideră că eforturile Erste pentru îmbunătățirea controlului costurilor și reducerea taxelor pentru tranzacțiile bancare și financiare ar trebui să contribuie la susținerea profitabilității pe termen mediu, dacă banca va putea menține disciplina prețurilor și să evite erodarea spread-ului activelor.

Condițiile economice sunt favorabile băncilor în majoritatea statelor unde Erste desfășoară activități, chiar dacă Fitch consideră că mediul operațional din aceste țări este mai slab decât pe piața austriacă, unde stabilitatea este foarte mare.

Există încă vulnerabilități în Serbia și Croația, dar și acolo perspectivele se îmbunătățesc, mai notează Fitch.

Calitatea activelor Erste este reflectată de o rată a creditelor neperformante de 4,3% la sfârșitul trimestrului al treilea din 2017, față de un vârf de 9,6% atins la sfârșitul lui 2013. La nivelul piețelor individuale, calitatea activelor se îmbunătățește, dar rămân încă diferențe între nivelul ridicat înregistrat de Erste Bank Oesterreich și Cehia, unde rata creditelor neperformante este sub cea a grupului, și piețe precum Românoa, Ungaria și Croația, unde rata creditelor neperformante variază între 7% și 13%.

Fitch notează că nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante este adecvat pe toate piețele și anticipează că Erste va menține calitatea activelor, având în vedere apetitul moderat pentru risc, standardele moderate pentru operațiunile de emitere de obligațiuni și controlul riscurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
erste