ANCOM a dat 26 de amenzi de circa 20.000 euro în primul semestru. RCS&RDS a primit cele mai mari sancțiuni

ANCOM a dat 26 de amenzi de circa 20.000 euro în primul semestru. RCS&RDS a primit cele mai mari sancțiuni
scris 20 iul 2016

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dat 26 de amenzi, în valoare de 88.750 de lei (aproape 20.000 euro), în urma celor 2.140 de controale efectuate pe piața de comunicații și servicii poștale în primul semestru al anului, cele mai mari sancțiuni fiind acordate companiei RCS&RDS, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

În urma acțiunilor de control din primele șase luni, inspectorii ANCOM au transmis 106 notificări și au aplicat 268 de avertismente, scrie News.ro.

”Aproximativ un sfert din totalul de acțiuni de control au fost efectuate pe piața echipamentelor radio și a terminalelor de telecomunicații unde ANCOM a aplicat 117 avertismente și a aplicat majoritatea amenzilor din această primă parte a anului – 19, în valoare totală de 52.000 de lei”, se arată în comunicat.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru că operatorii economici nu puneau la dispoziția utilizatorilor declarația de conformitate cu cerințele esențiale și pentru lipsa marcajului de conformitate europeană (CE).

Cele mai mari amenzi, de câte 5.000 lei fiecare, au fost aplicate companiilor Intertoy Zone și Electro Distribution pentru lipsa marcajului de conformitate CE de pe produsele introduse pe piață.

Marcajul CE certifică faptul că un produs îndeplinește cerințele esențiale privind siguranța și sănătatea utilizatorilor și poate fi comercializat și pus în funcțiune pe piața Uniunii Europene.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu. Reacția sa: Va începe primul proces public din România CITEȘTE ȘI DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu. Reacția sa: Va începe primul proces public din România

Pe piața de comunicații electronice, ANCOM a efectuat aproape 1.500 de acțiuni de control în urma cărora a aplicat 142 de avertismente și patru amenzi, în valoare totală de 30.000 de lei.

Din totalul controalelor efectuate pe piața serviciilor de comunicații electronice, 507 au fost efectuate la furnizorii de acces la internet. În urma celor notificărilor și avertismentelor, furnizorii de internet au reintrat în legalitate, nefiind aplicată nicio amendă.

Pentru verificarea modului în care sunt folosite frecvențele radio au fost efectuate 352 acțiuni de control la companiile care dețin licențe.

Pe această zonă, au fost aplicate două amenzi, în valoare de 10.000 lei, companiilor Samataxi DGY și Marcegaglia Romania. Serviciile de telefonie fixă și mobilă au făcut obiectul a 90 de controale, fiind transmise 6 notificări și 21 de avertismente.

”ANCOM a aplicat și 2 amenzi în cuantum de 10.000 lei fiecare, ambele furnizorului RCS & RDS, pentru refuzul de a porta în regim prepaid un număr care funcționa pe bază de abonament într-o altă rețea și pentru neinformarea corectă și completă a utilizatorilor cu privire la tarifele aplicabile pentru transmiterea de SMS-uri către numere scurte cu suprataxă”, se arată în comunicat.

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în prima jumătate a anului 95 de acțiuni de control și a aplicat șapte avertismente și trei amenzi, în valoare de 6.750 de lei.

Neregulile constatate au fost legate de nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală. Cea mai mare amendă din piața de servicii poștale, de 5.000 de lei, a fost aplicată firmei Johnny Trans.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
rcs rds