Apple, dată în judecată pentru un miliard de dolari în Marea Britanie

Apple, dată în judecată pentru un miliard de dolari în Marea Britanie
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 26 iul 2023

Peste 1.500 de dezvoltatori din Marea Britanie au intentat un proces comun împotriva Apple din cauza taxelor impuse în AirPods Store.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sean Ennis, profesor la Centrul pentru Politica Concurenței din cadrul Universității East Anglia și fost economist la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a dat Apple a în judecată și cere daune de 785 de milioane de lire sterline - aproximativ un miliard de dolari.

Acesta este liderul unui grup de 1566 de dezvoltatori care au intentat proces comun gigantului american, pe care-l acuză că oprește comisioane prea mari, care nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi pus monopol pe distribuirea aplicațiilor de iPhone.

Apple ar putea scumpi modelele iPhone 15 Pro și Pro Max CITEȘTE ȘI Apple ar putea scumpi modelele iPhone 15 Pro și Pro Max

Apple oprește 15% sau 30% din vânzările făcute prin App Store, Acesta, împreună cu celelalte servicii ale companiei, generează în jur de 20 de miliarde de dolari pe trimestru.

Însă, Apple nu oprește comision de la dezvoltatorii care câștigă sub un anumit prag și, datorită acestei clauze, arată compania, 85% dintre dezvoltatori nu plătesc, de fapt, niciun comision.

Compania americană este luată în vizor de autoritățile de reglementare din mai multe țări, dar nu pentru comisionul oprit, ci pentru limitările care îl favorizează.

App Store este unicul magazin de aplicații pentru iPhone, iar Apple poate astfel să controleze o industrie de multe miliarde de dolari. Însă, chiar de anul acesta, este posibil ca Apple să relaxeze aceste reguli și să permită sideloading-ul - instalarea aplicațiilor descărcate separat de App Store.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
proces
marea britanie
aplicații
app store