Apple oferă companiilor concurente accesul la tehnologia sa de plăți mobile, într-un caz antitrust din UE

Apple oferă companiilor concurente accesul la tehnologia sa de plăți mobile, într-un caz antitrust din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Apple oferă companiilor concurente posibilitatea de a accesa și de a interopera cu tehnologia sa de plăți contactless, într-un efort de a liniști autoritățile de reglementare antitrust din Europa, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apple Pay, funcția de portofel mobil a companiei, permite utilizatorilor să facă achiziții prin simpla atingere a iPhone-urilor, care rulează pe sistemul de operare Apple numit iOS, informează News.ro.

Deoarece Apple controlează exclusiv acest sistem de operare, accesul dezvoltatorilor de portofel mobil terți la tehnologia de plată a fost anterior restricționat.

Apple propune soluții privind poziția dominantă a Apple Pay în UE. Comisia Europeană va analiza propunerile și cere feedback de la părțile implicate CITEȘTE ȘI Apple propune soluții privind poziția dominantă a Apple Pay în UE. Comisia Europeană va analiza propunerile și cere feedback de la părțile implicate

În 2022, Comisia Europeană a constatat că, deoarece Apple Pay este singura opțiune disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, ”un astfel de comportament de excludere poate restricționa concurența pe piața portofelelor mobile pe dispozitivele iOS”.

Drept urmare, Apple a propus o serie de angajamente pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

Apple a declarat că va permite dezvoltatorilor terți să obțină acces la tehnologia de plată mobilă, să ofere noi funcții pentru utilizatori, cum ar fi utilizarea implicită a aplicațiilor de plată preferate și să aplice ”criterii de eligibilitate nediscriminatorii” pentru dezvoltatorii rivali.

”Prin discuțiile noastre în curs cu Comisia Europeană, ne-am oferit angajamente de a oferi dezvoltatorilor terți din Spațiul Economic European o opțiune care să le permită utilizatorilor să efectueze plăți fără contact NFC din aplicațiile lor iOS, separat de Apple Pay și Apple. Portofel”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple.

Comisia a declarat vineri că modificările vor rămâne în vigoare timp de 10 ani și să așteaptă feedback cu privire la soluțiile propuse de Apple.

Dacă angajamentele Apple atenuează preocupările în materie de concurență ale autorităților de reglementare europene, Comisia le va adopta și va cere legal Apple să implementeze modificările.

În cazul în care compania nu se conformează, s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 10% din veniturile sale totale.

Apple se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea autorităților de reglementare antitrust din SUA, deoarece Departamentul de Justiție (DOJ) susține un caz împotriva companiei, potrivit unui articol al Bloomberg.

Cazul DOJ se concentrează pe limitările software și hardware de pe iPad-uri și iPhone-uri, care restricționează concurența.

Potrivit articolului, DOJ ar putea intenta procesul împotriva Apple în primul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
apple pay
portofel apple
antitrust