Autoritatea pentru concurență din Franța a amendat Google cu 250 milioane de euro

Autoritatea pentru concurență din Franța a amendat Google cu 250 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2024

Autoritatea pentru concurență din Franța a amendat Google (divizie a Alphabet) cu 250 milioane de euro (271,73 milioane de dolari) pentru încălcarea normelor UE privind proprietatea intelectuală în relațiile sale cu editorii media, citând temeri legate de serviciul AI (inteligență artificială) al companiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gemini, modelul de inteligență artificială generativă dezvoltat de Google, redenumit apoi Bard, a fost instruit pe conținutul editorilor și agențiilor de presă, fără a le notifica, susțin oficialii francezi, scrie Agerpres.

De ce sunt IT-iștii români la mare căutare în Europa. Cum explică fenomenul reprezentanții unei companii românești din domeniu CITEȘTE ȘI De ce sunt IT-iștii români la mare căutare în Europa. Cum explică fenomenul reprezentanții unei companii românești din domeniu

Google s-a angajat să nu conteste faptele ca parte a procedurile de soluționare a litigiului, iar compania a propus măsuri pentru remedierea anumitor deficiențe, a precizat Autoritatea pentru concurență din Franța.

Biroul Google din Franța nu a răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

Amenda este legată de o dispută referitoare la dreptul de autor în Franța privind conținutul online, în urma plângerilor marilor agenții franceze de presă, inclusiv Agenția France Presse (AFP).

Disputa părea rezolvată în 2022, când gigantul tehnologic american a renunțat la apelul contra amenzii inițiale de 500 milioane de euro emise la finalul investigației efectuate de Autoritatea pentru concurență. Dar instituția a precizat, în comunicatul emis miercuri, că Google a încălcat patru din cele șapte angajamente convenite ca parte a procedurile de soluționare a litigiului, inclusiv demararea unor negocieri de bună credință cu editorii și furnizarea de informații transparente.

Autoritatea pentru concurență din Franța citează în special AI chatbot Bard al Google, lansat în 2023, care a fost instruit pe conținutul editorilor și agențiilor de presă nespecificate, fără ca firma să le informeze sau să anunțe autoritățile.

"Prin urmare, Google a legat folosirea conținutului care face obiectul serviciului său de inteligență artificială de afișarea conținutului protejat", ceea ce a afectat capacitatea editorilor și agențiilor de presă de a negocia prețuri corecte, a precizat Autoritatea pentru concurență.

Amenda vine într-un moment în care mulți editori, scriitori și redacții caută să limiteze colectarea automată a datelor privind conținutul lor online de către serviciile AI fără consimțământul lor pentru compensații echitabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
amenda