Cele mai importante browsere bazate pe Chromium nu vor folosi sistemul prin care Google vrea să elimine extensiile de blocare a reclamelor

Cele mai importante browsere bazate pe Chromium nu vor folosi sistemul prin care Google vrea să elimine extensiile de blocare a reclamelor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 iun 2019

Opera, Vivaldi și Brave au anunțat că vor ignora noul sistem de extensii pe care Google urmează să-l implementeze în Chromium, pentru a le permite utilizatorilor să folosească în continuare extensii care blochează reclamele agresive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În octombrie 2018, Google anunța Manifest V3, un sistem nou pentru extensiile pe care browser-ul Chrome și motorul de randare open-source Chromium îl folosesc, un sistem prin care Google urmărește limitare drastică a capacității extensiilor care blochează reclame.

După un val extrem de mare de reacții negative, Google a promis că renunță la noul sistem de extensii, însă promisiunea s-a dovedit o minciună deoarece în urmă cu o lună compania americană a anunțat că doar utilizatorii din zona de enterprise vor mai folosi vechiul sistem de extensii.

Cum modificările aduse vizează motorul de randare Chromium, acestea ar afecta toate browser-ele care se bazează pe acestea. Însă, deja trei dintre cele mai importante browser web care folosesc Chromium au anunțat că nu vor folosi sistemul Manifest V3.

VIDEO Următoarea generație de Xbox va avea grafică 8K și stocare SSD CITEȘTE ȘI VIDEO Următoarea generație de Xbox va avea grafică 8K și stocare SSD

Opera, Vivaldi și Brave, trei dintre cele mai bune și mai populare browsere bazate pe Chromium au anunțat fiecare că nu au de gând să pună în aplicare noul sistem de extensii, permițând extensiilor de blocare a reclamelor să funcționeze în continuare.

Deși este clar că Google încearcă să-și protejeze reclamele cu orice preț, noul sistem Manifest V3 afectează și alte tipuri de extensii, precum cele oferite de produsele antivirus, cele de control parental și cele care oferă diverse modalități de protejarea intimității online.

Un alt browser care folosește mai nou Chromium este Edge, însă Microsoft a fost neobișnuit de tăcută pe această temă. Compania care altă dată nu pierdea nicio ocazie să critice Google, are nevoie de contribuția inginerilor Google pentru a implementa funcțiile Chromium în propriul browser web.

viewscnt
Afla mai multe despre
chromium
chrome
google
opera
vivaldi
brave