Creștere de 67,3% a atacurilor asupra datelor personale ale utilizatorilor unici de dispozitive mobile

Creștere de 67,3% a atacurilor asupra datelor personale ale utilizatorilor unici de dispozitive mobile
scris 26 feb 2020

Numărul atacurilor asupra datelor cu caracter personal ale utilizatorilor unici de dispozitive mobile au ajuns, în 2019, la 67.500, în creștere cu 67,3% față de anul anterior, arată cele mai noi statistici întocmite de Kaspersky.

În acest context, troienii pentru mobil, care distribuie reclame publicitare și stalkerware-ul, au înregistrat o creștere puternică în cursul anului anterior. Astfel, din datele raportului anual "Mobile Malware Evolution" reiese că primul tip de amenințare a consemnat o creștere de două cifre în ceea ce privește numărul de pachete de instalare detectate, în timp ce al doilea a vizat utilizatorii de telefonie mobilă cel puțin de două ori mai mult decât în 2018, scrie Agerpres.

Conform specialiștilor Kaspersky, troianul de tip adware colectează informații private pentru a arăta utilizatorilor reclame publicitare targetate, iar datele personale ale victimei pot ajunge pe terțe servere fără consimțământul sau cunoștința acesteia. În ultimul an, 21% dintre toate amenințările mobile observate de Kaspersky au fost legate de Adware.

Un startup local IT caută două milioane de dolari la un accelerator de business din San Francisco CITEȘTE ȘI Un startup local IT caută două milioane de dolari la un accelerator de business din San Francisco

De asemenea, amenințarea stalkware constă în aplicații comerciale de spionaj care, instalate de obicei pe dispozitive fără cunoștința sau consimțământul utilizatorilor, rămân ascunse și rulează în fundal.

"Aceste aplicații au acces la cantități semnificative de date cu caracter personal, cum ar fi locația dispozitivului, istoricul browserului, mesaje text, chat-uri de social media, fotografii și multe altele. Nu numai că acestea împărtășesc informații personale unor necunoscuți, dar există și posibilitatea ca un hacker să obțină acces la serverele stalkerware și să colecteze toate aceste informații în scopuri proprii. Stalkerware prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru utilizatorii rău intenționați", notează sursa citată.

Statisticile Kaspersky, calculate utilizând criteriile de detectare a stalkerware-urilor, sugerate de Coaliția Împotriva Stalkerware, arată că atacurile asupra datelor cu caracter personal ale utilizatorilor de dispozitive mobile au crescut de la 40.386 de utilizatori unici atacați în 2018, la 67.500, în 2019.

Pe durata anului 2019, au fost atacați 4.483 de utilizatori în ianuarie, iar în septembrie acest număr a crescut la 9.546, în timp ce, în decembrie, cifrele au dezvăluit 11.052 de utilizatori atacați.

viewscnt
Afla mai multe despre
atacuri
kaspersky