Facebook a suspendat conturi ale spionajului militar rus care aveau ca țintă Ucraina și alte țări din Europa de Est

Facebook a suspendat conturi ale spionajului militar rus care aveau ca țintă Ucraina și alte țări din Europa de Est
scris 13 feb 2020

Facebook a anunțat miercuri că a suspendat o rețea de conturi utilizate de serviciul de informații al armatei ruse pentru a difuza conținut fals online având ca țintă Ucraina și alte țări din Europa de Est, transmite Reuters.

”Cu toate că persoanele din spatele acestei rețele au încercat să își ascundă identitățile și poziția, investigația noastră a descoperit legături cu serviciile de informații militare ruse”, arată un comunicat al Facebook.

Facebook, care a avut dificultăți în a opri guvernele și grupurile politice de a-i folosi platforma pentru răspândirea de informații false sau înșelătoare, anunță în mod regulat că a oprit campanii de dezinformare din țări între care și Rusia, scrie News.ro.

VIDEO Un robot realizat sub forma unei chelnerițe poliglote servește pizza și cartofi prăjiți într-un restaurant CITEȘTE ȘI VIDEO Un robot realizat sub forma unei chelnerițe poliglote servește pizza și cartofi prăjiți într-un restaurant

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat solicitării pentru comentarii.

Moscova a negat anterior acuzațiile occidentului de amestec politic, inclusiv concluziile procurorului special american Robert Mueller, potrivit cărora s-a folosit de conturi pe rețeaua de socializare pentru a influența votul în alegerile prezidențiale ddin 2016.

Directorul pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, a spus că cea mai recentă operațiune a Rusiei a folosit peste 100 de conturi pe Facebook și Instagram pentru a crea persoane false, care au pozat deseori drept jurnaliști în anumite țări.

Aceste conturi au contactat apoi presa locală și politicieni pentru a planta știri false despre probleme politice cu caracter diviziv, cum ar fi acuzații de corupție, tensiuni etnice în Crimeea și doborârea avionului unei companii din Malaezia în Ucraina, în 2014.

”Am știut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-și amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operațiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obține un impact mai mare”, a explicat Gleicher.

Cercetători ai firmei de analiză a mediei sociale Graphika, care au analizat conturile înainte ca acestea să fie suspendate de Facebook, au spus că majoritatea activităților au avut loc în perioada 2016-2017, cu toate că unele conturi au fost active chiar și în acest an.

Rețeaua nu a reușit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a putut să obțină publicarea unor articole în unele rețele de presă locale, a spus Ben Nimmo, director pentru investigații la Graphika.

Persoanele care s-au dat drept jurnaliști au efectuat și interviuri cu critici ai Kremlinului, păcălindu-i să facă afirmații necenzurate, iar ulterior au publicat mesajele online.

”Operațiunea a încercat să otrăvească izvorul de informații folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremin și anti-occidentale online și în presa locală”, a spus Nimmo.

Facebook a suspendat și alte două grupuri de conturi, care nu au legătură cu operațiunea rusească. Una era legat de o rețea iranienă identificată anterior, care avea ca țintă Statele Unite, iar altul avea legătură cu o firmă de PR din Vietnam.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
conturi suspendate