Foști directori ai OpenAI au strâns 450 de milioane de dolari pentru Anthropic, un startup AI rival susținut de Google

Foști directori ai OpenAI au strâns 450 de milioane de dolari pentru Anthropic, un startup AI rival susținut de Google
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2023

Anthropic, un startup de inteligență artificială fondat în 2021 de foști directori de cercetare ai OpenAI, profită din plin de creșterea pieței, anunțând marți că a strâns 450 de milioane de dolari, ceea ce marchează cea mai mare rundă de finanțare în sectorul AI din acest an, după investiția Microsoft în OpenAI în ianuarie, conform datelor PitchBook, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În ciuda unei încetiniri dramatice a pieței pentru finanțarea startupurilor de la începutul anului 2022, investitorii de risc încă investesc numerar în companii cu o poveste convingătoare în AI generativă, în timp ce Microsoft, Google și alții se întrec pentru a integra noi modele AI în produsele lor de bază, scrie News.ro

DOCUMENT România vrea introducerea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate CITEȘTE ȘI DOCUMENT România vrea introducerea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate

Google se numără printre principalii investitori în cea mai recentă rundă de finanțare a Anthropic, alături de Salesforce Ventures, Zoom Ventures și Spark Capital.

Anunțul vine la două luni după ce Anthropic a strâns o finanțare de 300 de milioane de dolari, la o evaluare de 4,1 miliarde de dolari.

Cu o lună înainte, Google a investit 300 de milioane de dolari în companie, luând un pachet de 10% din acțiuni.

Este important faptul că susținătorul este listat ca Google și nu ca unul dintre brațele de investiții ale grupului Alphabet, GV sau CapitalG.

Anthropic este compania din spatele Claude, un chatbot rival al ChatGPT al OpenAI. Firma fost fondată de Dario Amodei, fostul vicepreședinte pentru cercetare al OpenAI, și sora sa Daniela Amodei, care a fost vicepreședinte pentru siguranță și politică al OpenAI.

Câțiva alți foști angajați în cercetare la OpenAI au fost, de asemenea, în echipa fondatoare a Anthropic.

”Acesta este cu siguranță o problemă importantă în spațiul AI generativ. Arată că OpenAI nu este singurul jucător din joc, că este încă un spațiu foarte competitiv”, a spus Ali Javaheri, analist de cercetare asociat la PitchBook.

La începutul acestei luni, Anthropic a fost una dintre cele patru companii invitate la o întâlnire la Casa Albă pentru a discuta despre dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale cu vicepreședintele Kamala Harris.

Alphabet, compania mamă a Google, Microsoft și OpenAI au fost celelalte companii de tehnologie participante la întâlnire.

Orange România are un nou CEO. Liudmila Climoc va prelua funcția de CEO al Orange Polonia CITEȘTE ȘI Orange România are un nou CEO. Liudmila Climoc va prelua funcția de CEO al Orange Polonia

Și, în martie, Anthropic a anunțat că Claude va fi disponibil în Slack printr-o aplicație chatbot.

Printre primii clienți ai Claude se numără Notion, DuckDuckGo și Quora.

Compania a refuzat să numească clienți suplimentari în afară de Slack.

Sandy Banerjee, reprezentantă a Anthropic, a declarat pentru CNBC că finanțarea va fi folosită ”pentru a continua antrenarea modelelor mai sigure, inclusiv versiunile viitoare ale lui Claude”.

”Echipa noastră se concentrează pe tehnicile de aliniere a AI care permit sistemelor AI să gestioneze mai bine conversațiile adverse, să urmeze instrucțiuni precise și, în general, să fie mai transparente cu privire la comportamentele și limitările lor”, a spus articolul Anthropic pe blog.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
anthropic