Foxconn a înlocuit 60.000 de angajați cu roboți

Foxconn a înlocuit 60.000 de angajați cu roboți
scris 25 mai 2016

Foxconn, unul dintre cei mai mari constructori de componente electronice din lume, a renunțat la 60.000 de angajați în favoarea sistemelor robotizate.

Conform declarațiilor făcute de un oficial chinez pentru publicația South China Morning Post, o singură fabrică Foxconn a redus forța de muncă de la 110.000 de angajați, la 50.000, prin folosirea roboților.

Foxconn nu este singurul exemplu pe care China îl poate da în acest sens. În ultimii doi ani, peste 500 de fabrici din provincia Guangdong au investit în roboți aproximativ 574 de milioane de euro.

Investițiile în inteligența artificială și roboți au rolul de a reduce, pe termen lung, costurile cu forța de muncă. Totodată, se poate crea un dezechilibru pe piața forței de muncă. Un studiu realizat de consultanții de la Deloitte în parteneriat cu Universitatea Oxford arată că în următorii 20 de ani s-ar putea pierde 35% din joburile disponibile la nivel mondial.

O declarație celebră pe tema înlocuirii oamenilor cu roboți îi aparține fostului șef McDonald’s, Ed Rensi, care a spus că ”este mai ieftin să cumperi un braț robotizat cu 35.000 de euro, decât să plătești un angajat ineficient cu 15 dolari pe oră pentru a împacheta cartofi prăjiți”. La fel de cinic ar putea fi perceput momentul în care primul robot va savura un Big Mac.

Pentru Foxconn, trecerea la roboți, poate fi văzută și din alt punct de vedere: roboții nu au tendința de a se sinucide când condițiile de muncă sunt groaznice. În fabricile Foxconn au avut loc 18 tentative de sinucidere, 14 oameni luându-și viața, majoritatea aruncându-se de pe clădire. Răspunsul Foxconn a fost să instaleze plase anti-suicid în 2013, moment de la care nu au mai existat cazuri de sinucidere în fabricile producătorului chinez.

Foxconn este cunoscut în principal ca furnizor de componente pentru dispozitivele construite de Apple și Samsung. 

viewscnt
Afla mai multe despre
foxconn
roboti
apple
samsung