Google începe implementarea protocolului DNS over HTTPS în Chrome, funcție care taie accesul ISP-urilor și a altor intermediari la datele personale

Google începe implementarea protocolului DNS over HTTPS în Chrome, funcție care taie accesul ISP-urilor și a altor intermediari la datele personale
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 dec 2019

Google lansează marți versiunea 79 a browser-ului Chrome, versiune care aduce mai multe noutăți importante, atât în ceea ce privește performanța, cât și pe partea de securitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De departe noutatea cu cel mai mare impact pentru viitor este DNS over HTTPS care, cu condiția folosirii unui DNS compatibil, duce la criptarea traficului trimis de browser-ul web.

În prezent, adresele web și alte informații transmise de utilizator prin intermediul browser-ului web nu sunt criptate și pot fi accesate de intermediari, precum furnizorii de internet sau restaurantele care oferă wireless gratuit.

DNS over HTTPS îi scoate pe aceștia din jocul datelor personale, care rămân apanajul companiilor de tehnologie și a celorlalte entități online.

Google, vizat de o investigație federală după concedierea mai multor angajați CITEȘTE ȘI Google, vizat de o investigație federală după concedierea mai multor angajați

Acest protocol reprezintă o problemă mare pentru ISP-urile care au folosit până acum într-un fel sau altul datele interceptate. Furnizorii de internet din Statele Unite fac în prezent un lobby puternic pe lângă congresmeni, încercând să-i convingă pe aceștia să blocheze inițiativele Google și Mozilla.

Google “accelerează” cu mare grijă implementarea protocolului DNS over HTTPS. Doar pentru 1% dintre utilizatori va fi activat acum în mod implicit, urmând să se apese mai tare pedala în viitor. Restul utilizatorilor, îl pot activa manual accesând chrome://flags/#dns-over-https și alegând Enable în dreptul opțiunii “Secure DNS lookups”.

Google începe implementarea protocolului DNS over HTTPS în Chrome, funcție care taie accesul ISP-urilor și a altor intermediari la datele personale

Performanța din Chrome ar trebui să fie îmbunătățită cu ajutorul noii funcții, Tab Freezing. Tab-urile care rămân inactive o perioadă mai mare de timp sunt automat înghețate (este tăiat accesul la resursele PC-ului pentru rularea reclamelor sau a altor elemente web).

Tab Freezing va face o excepție pentru site-uri precum YouTube sau Spotify, al căror conținut va rula în continuare când utilizatorul ascultă muzică.

Această facilitate ar trebui să reducă resursele folosite de Chrome și consumul de energie al acestuia, în special în cazul utilizatorilor care țin deschise multe tab-uri.

Chrome Sync, funcția care sincronizează datele între device-uri prin intermediul contului Google, va sincroniza acum și conținutul clipboard-ului. Astfel, un fragment de text copiat pe PC va putea fi folosi imediat și pe telefon sau invers.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
chrome
dns
https