Google și OpenAI au folosit filmările YouTube pentru a-și antrena AI-ul

Google și OpenAI au folosit filmările YouTube pentru a-și antrena AI-ul
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 apr 2024

Atât Google, cât și OpenAI și-au antrenat modelele lingvistice folosindu-se de filmările de pe YouTube, fără înștiințarea expresă a creatorilor de conținut, susțin surse citate de The New York Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aflată în căutarea unor noi surse de informații pentru antrenarea AI-ului, OpenAI ar fi folosit două instrumente de AI pentru a procesa conținutul filmărilor de pe YouTube.

Primul pas pentru dezvoltatorul ChatGPT a fost să folosească modelul audio Whisper pentru a transcrie filmările de pe platforma video deținută de Google - peste un milion de ore de conținut au fost procesate astfel.

Meta extinde etichetarea conținutului creat cu AI CITEȘTE ȘI Meta extinde etichetarea conținutului creat cu AI

Sursele citate de The New York Times spun că OpenAI a ales să facă acest lucru, știind că este o chestiune cel puțin discutabilă din punct de vedere legal.

Apoi, transcrierile au fost folosite pentru antrenarea ChatGPT.

Google spune că nu are confirmarea acțiunilor OpenAI, dar sursele  citate de The New York Times susțin că gigantul american știa, dar nu a luat nicio măsură împotrivă.

Google, la rândul ei, și-a antrenat AI-ul folosind filmările YouTube, după ce și-a actualizat politica în iunie 2023 pentru a-și permite singur acest lucru.

Informația iese la iveală la câteva zile după ce YouTube a spus că procesarea filmărilor sale de OpenAI ar contraveni regulilor platformei, dar că Google poate face acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
openai
youtube
ai