În 2018, infractorii cibernetici au renunțat la operațiunile DDoS simple

În 2018, infractorii cibernetici au renunțat la operațiunile DDoS simple
scris 8 feb 2019

Numărul total de atacuri de tip DDos a scăzut anul trecut cu 13%, față de anul anterior, dar durata atacurilor mixte și HTTP este în creștere, potrivit datelor publicate vineri de producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab. Durata atacurilor mixte și HTTP este, însă, în creștere, ceea ce poate indica faptul că infractorii recurg la tehnici de atacuri DDoS mai complexe, potrivit companiei.

”Costul scăzut al închirierii de servicii DDoS face ca acest tip de atac să fie unul dintre cele mai ieftine, la îndemâna competitorilor neloiali sau a „trolilor”. Companiile, indiferent de dimensiune sau de domeniul de activitate, se pot confrunta cu această amenințare, suferind pierderi financiare și fiindu-le afectată reputația, dacă nu își mai pot accesa resursele web”, se arată în raport.

În ciuda scăderii numărului de atacuri DDoS în 2018, specialiștii avertizează că este prea devreme să ne bucurăm, pentru că nu înseamnă că le-a scăzut și gravitatea. Potrivit cercetătorilor Kaspersky Lab, pentru că din ce în ce mai multe organizații adoptă soluții ca să se protejeze de atacuri simple DDoS, este foarte probabil ca 2019 să-i determine pe atacatori să-și îmbunătățească abilitățile și să poată trece peste măsurile de protecție DDoS, scrie News.ro.

Germania restricționează colectarea de date de către Facebook CITEȘTE ȘI Germania restricționează colectarea de date de către Facebook

”Deși numărul de atacuri scade, o analiză a experților Kaspersky Lab a arătat că durata medie de atac este în creștere. Comparativ cu începutul anului, durata medie a crescut de peste două ori – de la 95 de minute în T1, la 218 minute, în T4. Este demn de remarcat că atacurile de tip UDP flood (când un atacator trimite un număr mare de pachete UDP către port-urile de server ale victimei și îl face imposibil de folosit), care sunt responsabile de aproape jumătate dintre atacurile DDoS (49%) din 2018, au fost foarte scurte și rar au durat mai mult de 5 minute”, se arată în raport.

Experții Kaspersky Lab presupun că scăderea duratei atacurilor UDP arată că piața atacurilor mai ușor de organizat este în scădere, iar protecția împotriva atacurilor DDoS de acest tip este tot mai răspândită, făcându-le ineficiente în majoritatea cazurilor.

Cercetătorii bănuiesc că atacatorii au lansat mai multe atacuri UDP pentru a testa dacă resursele unei ținte sunt protejate sau nu. Astfel, dacă devine clar imediat că tentativele nu au succes, răufăcătorii opresc atacul.

viewscnt
Afla mai multe despre
infractorii cibernetici
kaspersky lab