Legislația europeană ar putea obliga Apple să accepte magazinele terțe de aplicații

Legislația europeană ar putea obliga Apple să accepte magazinele terțe de aplicații
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 26 mar 2022

O nouă legislație europeană care vizează giganții din domeniul tehnologiei este la un pas de a fi adoptată și va presupune mai multe aspecte legat de care giganții americani s-au arătat deranjați, inclusiv modificări esențiale ale ecosistemului Apple.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apple a controlat cu o mână de fier tot ce intră și are voie să funcționeze în ecosistemul produselor sale mobile, incluzând aici aplicațiile și felul în care acestea sunt livrate.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Ecosistemul Apple ar putea suferi modificări fundamentale după adoptarea Digital Markets Act, despre care parlamentarii europeni au anunțat săptămâna aceasta că au ajuns la un acord și este aproape de adoptare.

Pentru Apple, DMA va înseamna două lucruri cu care gigantul american nu este deloc de acord. În primul rând, App Store nu va mai putea fi unicul magazin de aplicații pentru produsele mobile Apple, ci se va face loc alternativelor - magazinelor terțe de aplicații.

În al doilea rând, ar deveni posibil ceea ce dezvoltatorii numesc sideloading, adică instalarea din alte surse, care nu sunt neapărat magazine de aplicații. Aici intră instalarea unei aplicații descărcate din browser și salvate local sau instalarea unei aplicații de pe medii externe de stocare, precum un SSD portabil.

Apple spune, ca de obicei, că aceste modificări vor slăbi securitatea și intimitatea utilizatorilor, deschizând mai ușor calea malware-ului și a atacurilor. Argumentul stă în picioare doar parțial, deoarece chiar Apple facilitează deja aceste operațiuni pe propriile desktop-uri și laptopuri.

Problema este că magazinele alternative de aplicații și sideloading-ul ar putea scădea numărul de instalări făcute din App Store, acolo unde Apple percepe un comision din fiecare vânzare. Altfel spus, veniturile Apple din aplicații ar fi puse în pericol.

viewscnt
Afla mai multe despre
dma
apple
app store
aplicații