Mark Zuckerberg, dat în judecată în legătură cu dosarul Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg, dat în judecată în legătură cu dosarul Cambridge Analytica
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2022

Mark Zuckerberg a fost dat în judecată de către procurorul Washingtonului Karl Racine cu privire la înșelare și încălcarea unei legi a protecției consumatorilor, în dosarul Cambridge Analytica, în care acest cabinet a folosit cantități uriașe de date personale culese pe Facebook, fără consimțământul utilizatorilor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta este o a doua încercare de includere a cofondatorului rețelei de socializare în proceduri judiciare împortriva Cambridge Analytica, scrie News.ro.

WhatsApp va elimina notificările pentru părăsirea grupurilor de discuții CITEȘTE ȘI WhatsApp va elimina notificările pentru părăsirea grupurilor de discuții

În martie, un judecător de la Curtea Superoară a Districtului Columbia (DC), o jurisdicție a capitalei americane, a refuzat o cerere a acuzării de a-l cita pe Mark Zuckerberg ca martor într-o procedură lansată în 2018 care vizează Facebook.

87 DE MILIOANE DE UTILIZATORI

Cambridge Analytica este acuzată de faptul că a colectat și exploatat - fără consimțământul acestora - datele persoane ale 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care i-a dat acces platforma.

Aceste informații ar fi fost folosite în elaborarea unui program informatic folosit în vederea orientării votului alegărtorilor americani în favoarea lui Donbald Trump, în campania prezidențială din 2016.

Mark Zuckerbeg "este larg responsabil de «viziunea» platformei sale care necesita (...) expunerea datelor personale ale consumatorilor”, subliniază procurorul în această citație, depusă luni la Curtea Superioară a Districtului Columbia.

Reprezentantul procuraturii afirmă că CEO-ul Facebook ”era la curent cu compromisul” care implica încălcări privind datele personale ale utilizatorilor Facebook în vederea creșterii profitului întreprinderii.

El era ”direct responsabil de laxismul Facebook în privința aplicării reglementărilor sale”, acuză procurorul Racine.

CINCI MILIARDE DE DOLARI AMENDĂ

Mark Zuckerberg, în calitate de CEO, ”avea autoritatea să controleze practicile înșelătoare și reprezentarea eronată” a funcționării acesteia consumatorilor din Washington, acuză el.

În iulie 2019, autoritățile federale au amendat Facebook cu cinci miliarde de dolari, din cauză că a ”înșelat” utilizatorii și i-au impus un control independent al modului în care a gestionat datele personale.

Contactată de AFP, compania a refuzat să comenteze.

Facebook a oprit - după izbucnirea scandalului Cambridge Analytica - accesul la datele sale a mii de aplicații suspectate de faptul că abuzează de acestea, a restrâns cantitatea de informații accesibile dezvoltatorilor în general și le-a facilitat utilizatorilor calibrarea restricțiilor în împărtășirea datelor lor personale.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark zuckerberg
cambridge analytica