Meta Platforms, dată în judecată în SUA pentru funcții care dau dependență copiilor și adolescenților

Meta Platforms, dată în judecată în SUA pentru funcții care dau dependență copiilor și adolescenților
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Un grup bipartizan de 42 de procurori generali din Statele Unite au dat în judecată Meta Platforms din cauza unor funcții care creează dependență destinate copiilor și adolescenților, au anunțat birourile acestora, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Sprijinul din partea atâtor procurori generali ai statelor americane, din medii politice diferite, indică o provocare juridică semnificativă pentru afacerile Meta, scrie News.ro.

Japonia investighează Google pentru practicile sale în sectorul de căutare pe platformele mobile CITEȘTE ȘI Japonia investighează Google pentru practicile sale în sectorul de căutare pe platformele mobile

Meta se confruntă acum cu multiple procese pe această problemă, în mai multe comitate.

Procurorii generali din 33 de state au intentat un proces federal împotriva Meta în Districtul de Nord al Californiei, în timp ce alți nouă procurori generali depun plângeri în propriile state, potrivit unui comunicat de presă al procurorului general din New York, Letitia James.

Procesele sunt o altă demonstrație a priorității bipartizane pe care oamenii legii o acordă protejării copiilor și adolescenților de daunele online.

De asemenea, nu este prima dată când o coaliție largă de procurori generali ai statelor fac echipă pentru a da în judecată Meta.

În 2020, 48 de state și teritorii au dat în judecată compania pe motive antitrust, alături de o plângere separată din partea Comisiei Federale pentru Comerț.

Meta și-a conceput produsele Facebook și Instagram pentru a menține utilizatorii tineri pe ele mai mult timp și pentru a reveni în mod repetat, susțin procurorii.

Potrivit plângerii federale, Meta a făcut acest lucru prin proiectarea algoritmilor săi, alertele numeroase, notificări și așa-numitul scroll infinită prin feedurile platformei.

Cel mai mare producător turc de echipamente telecom a intrat în România CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător turc de echipamente telecom a intrat în România

Compania include, de asemenea, funcții despre care procurorii susțin că au un impact negativ asupra sănătății mintale a adolescenților prin comparație socială sau prin promovarea dismorfiei corporale, cum ar fi ”like-uri” sau filtre foto.

Procesul federal acuză și pe Meta că a încălcat Legea privind protecția confidențialității online a copiilor (COPPA) prin colectarea de date personale despre utilizatorii sub 13 ani fără consimțământul părinților.

Statele caută să pună capăt a ceea ce consideră că sunt practicile dăunătoare ale Meta, precum și sancțiuni și plata unor compensații.

Meta era conștientă de efectele negative pe care designul său le-ar putea avea asupra tinerilor săi utilizatori, susțin procurorii.

”Deși Meta a negat și a minimizat în mod public aceste efecte dăunătoare, nu poate invoca în mod credibil ignoranța. Documentele de cercetare interne ale Meta arată că este conștientă că produsele sale dăunează utilizatorilor tineri. Într-adevăr, studiile interne pe care Meta le-a comandat – și le-a păstrat private până când au fost divulgate de un denunțător și raportate public – dezvăluie că Meta știe de ani de zile despre aceste daune grave asociate cu timpul petrecut de utilizatorii tineri pe platformele sale”, a scris biroul lui James într-un comunicat de presă.

Un fost angajat al Facebook, Frances Haugen, a stârnit scandal în rândul parlamentarilor și al părinților, în 2021, după ce a scurs documente interne de la companie care au dezvăluit cercetări interne asupra produselor sale. Un set de documente despre impactul Instagram asupra adolescenților a constatat că ”treizeci și doi la sută dintre fetele adolescente au spus că atunci când se simt rău pentru corpul lor, Instagram le face să se simtă mai rău”, a relatat The Wall Street Journal înainte ca Haugen să-și facă cunoscută identitatea.

În urma articolului, Instagram a spus că lucrează la modalități de a-i îndepărta pe utilizatori de a se concentra pe subiecte negative.

Câteva dintre practicile pe care se concentrează procurorii în cazul Meta sunt similare cu cele exercitate de alte companii de social media, cum ar fi proiectarea de algoritmi pentru a menține utilizatorii implicați.

OFICIAL Noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură CITEȘTE ȘI OFICIAL Noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură

”Împărtășim angajamentul procurorilor generali de a oferi adolescenților experiențe sigure și pozitive online și am introdus deja peste 30 de instrumente pentru a sprijini adolescenții și familiile lor. Suntem dezamăgiți că, în loc să lucrăm productiv cu companii din industrie pentru a crea standarde clare, adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, într-un comunicat.

Printre statele care au intentat procesul federal se numără California, Colorado, Louisiana, Nebraska, New York, Carolina de Sud, Washington și Wisconsin.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta platforms
dependenta
proces
sua