Microsoft Office blochează macro-urile

Microsoft Office blochează macro-urile
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 iul 2022

După o scurtă epopee, în care, la un moment dat, părea chiar să se răzgândească, Microsoft a început să blocheze fișierele office care conțin macro-uri, pe considerente de securitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Macro-urile sunt blocate în mod implicit în cazul fișierelor asociate cu programele din cadrul suitei Microsoft Office, anunță compania americană care a promis că va lua această măsură încă din februarie.

Macro-urile sunt bucăți de cod prin care sunt automatizate anumite acțiuni, pentru a optimiza diverse procesa sau sarcini realizate în cadrul documentelor. Însă, de-a lungul timpului, acestea au reprezentat și poarta de intrare pentru malware.

Facebook împarte newsfeed-ul în două CITEȘTE ȘI Facebook împarte newsfeed-ul în două

Experții în securitate spun că amenințarea pe care macro-urile de Office o reprezintă este mai mare decât orice altă componentă tehnică și apreciază ca foarte bună, deși foarte târzie, decizia Microsoft.

În momentul în care încearcă acum să deschidă un document care conține un macro, utilizatorul se lovește de o serie de avertismente care explică de ce ar fi mai bine să nu deschidă documentul respectiv.

Deschiderea unui astfel de document este posibilă, eventual, însă, va fi mult mai dificilă decât apăsarea unui singur buton, cum era cazul până acum. Asta tocmai pentru a descuraja utilizatorii obișnuiți din a deschide documente cu macro-uri.

Decizia Microsoft se aplică doar pe Windows și doar pe computerele care folosesc sisteme de fișiere NTFS (adică majoritatea covârșitoare). Macro-urile nu sunt blocate în mod implicit pe Mac, Android sau în browser.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
office
macro
securitate