Microsoft schimbă planurile pentru dezvoltarea Windows 10 și Windows 10X

Microsoft schimbă planurile pentru dezvoltarea Windows 10 și Windows 10X
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 21 iul 2020

Noul sistem de operare Microsoft, Windows 10X, va afecta programul de dezvoltare al lui Windows 10 și va fi lansat cu o întârziere de 1-2 ani față de termenul anunțat inițial de gigantul american.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul trecut, înainte de izbucnirea pandemiei, Microsoft promitea un nou sistem de operare, cu o nouă interfață, gândită inclusiv pentru dispozitivele cu două ecrane. Acesta trebuia să fie lansat, împreună cu un prim device cu două ecrane dezvoltat tot de Microsoft, anul acesta.

Pandemia a dat, însă, peste cap planurile companiei americane, iar viitorul Windows 10X nu va fi gata anul acesta. În schimb, va fi lansat în două valuri, în funcție de dispozitivele pe care va rula.

Japonia, investiție de miliarde de dolari pentru o fabrică unde să fie produse cele mai noi cipuri CITEȘTE ȘI Japonia, investiție de miliarde de dolari pentru o fabrică unde să fie produse cele mai noi cipuri

Astfel, conform unor surse interne, versiunea de Windows 10X pentru dispozitive cu un singur ecran va fi lansată anul viitor. Un an mai târziu, în 2022, va fi lansată și versiunea pentru device-uri cu două ecrane a aceluiași sistem de operare.

O altă modificare față de planul inițial o reprezintă lipsa suportului pentru programele tradiționale de Windows (Win32). Acestea nu vor rula în primele versiuni de Windows 10X. Vor putea fi folosite doar aplicațiile native de Windows 10 și cele web.

Suportul pentru programele clasice de Windows, conform acelorași surse, va fi inclus cel devreme în 2022, dacă nu și mai târziu.

Pentru a merge totuși mai departe cu dezvoltarea noului sistem de operare, Microsoft a trebuit să opereze modificări în planul de dezvoltare al lui Windows 10. Acesta nu va mai avea două update-uri majore pe an, ci doar unul singur.

Astfel, Windows 10X va fi actualizat în prima jumătate a anilor viitori, în vreme ce actualizările majore de Windows 10 vor fi livrate în a doua parte.

Nu este exclus ca, în funcție de evoluția pandemiei și a ritmului de dezvoltare, planurile Microsoft în ceea ce privește cele două sisteme de operare să se modifice din nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
windows 10
microsoft