Microsoft susține că atacul cibernetic mondial ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru guvernele naționale

Microsoft susține că atacul cibernetic mondial ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru guvernele naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2017

Reprezentanții Microsoft au lansat duminică noaptea critici dure la adresa guvernelor naționale, care dezvoltă și stochează anumite vulnerabilități de software, precizând că atacul cibernetic mondial din cel puțin 150 de țări ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru a pune capăt unor asemenea practici, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Acest atac explică din nou de ce stocarea unor vulnerabilități de către guvernele națioanale reprezintă o problemă atât de mare”, a scris președintele companiei Microsoft, Brad Smith.

De asemenea, acesta a avertizat că ultimele atacuri cibernetice reprezintă un tipar pentru întregul an 2017, scrie News.ro.

WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni și 10.000 de instituții din cel puțin 150 de țări afectate la sfârșitul săptămânii trecute.

Ransomware a profitat de o breșă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituții și utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.

”În mod repetat, exploatările din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public și au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenționale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA”, a precizat Smith.

Cum ne protejăm împotriva unui atac Ransomware. Sfaturile specialiștilor în securitate CITEȘTE ȘI Cum ne protejăm împotriva unui atac Ransomware. Sfaturile specialiștilor în securitate

Președintele Microsoft a cerut guvernelor naționale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilități de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri.

”Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită și trebuie să respecte în spațiul cibernetic aceleași reguli care se aplică armelor din lumea fizică”, a declarat Smith.

Oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, dar compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii și utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.

WannaCry este un ransomware care, la fel ca alți viruși de acest gen, preia controlul asupra fișierelor de pe calculatoarele infectate și le criptează. Pentru eliberarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiți în Bitcoin. În ciuda amplorii fără precedent, experții în securitate cred că atacatorii au produs doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiul financiar stă la baza acestui atac.

Între timp, experții în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri cibernetice ar putea să continue.

Atacul cibernetic s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puțin 150 de țări, potrivit Europol.

Potrivit Europol, numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se întorc la muncă și își pornesc computerele.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alții, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
atac cibernetic