Ministrul Digitalizării: Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem TikTok-ul. Un nou mecanism va elimina conținutul ilegal în maxim 60 de minute

Ministrul Digitalizării: Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem TikTok-ul. Un nou mecanism va elimina conținutul ilegal în maxim 60 de minute
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Bogdan Ivan (PSD), ministrul Digitalizării, a reacționat marți după ce lideri ai PSD și PNL au susținut pentru HotNews.ro că platforma TikTok trebuie reglementată urgent în acest an electoral. „Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor”, a spus Ivan pentru B1 TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul promite un mecanism aplicabil tuturor rețelelor sociale care va elimina în maxim 60 de minute conținutul ilegal

Ministrul a spus că e o chestiune de săptămâni până când va exista o reglementare clară a rețelelor sociale, astfel încât să fie eliminate mesajele care incită la ură, implicit ură împotriva statului, și care încalcă regulile democratice. Normele se vor aplica pentru toate rețelele sociale , scrie Hotnews.ro.

Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri CITEȘTE ȘI Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri
  • „Avem două paliere. Palierul tehnic, care în urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, am venit cu o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care tot ce înseamnă dispozitiv de serviciu din administrația publică din România se recomandă ferm să nu fie instalată această aplicație.
  • Al doilea aspect, care ține mai mult de marketingul politic, e reglementat foarte clar de AI Act, care a fost adoptat de Parlamentul European, de Strategia României pentru inteligența artificială, pe care urmează să o adoptăm în Guvern și care e în dezbatere publică de mai bine de șase luni, și de Digital Service Act, o directivă la nivel european care e transpusă automat în legislația din România și pentru care încă din decembrie am creat mecanismul de aplicare într-o formă în care tot ce înseamnă conținut care incită la ură și ură împotriva statului, care vine și încalcă regulile democratice sau care e creat de AI și nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor – că vorbim de un standard – acest lucru e filtrat mult mai sever și automat ajunge să fie mai greu de încălcat.
  • Am creat și un mecanism care va fi implementat în maxim două trei săptămâni, prin care tot ce înseamnă astfel de conținut care e raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul a explicat și cum se va face concret acest control: „Sunt filtre tehnice și atunci când folosești un anumit tipar verbal, anumite cuvinte, folosești anumit profil comportamental, automat filtrele vor împiedica încărcarea acelui clip video, de exemplu. Indiferent de partid sau dacă e un om politic sau nu. Vorbim de un standard unitar care nu favorizează pe cineva”.

Ministrul Digitalizării a mai precizat că pentru tot ce înseamnă conținut AI deja sunt filtre agreate cu marile platforme încă de acum 4 – 6 săptămâni, iar Digital Service Act urmează să fie adoptat în câteva săptămâni.

CITEȘTE ȘI Adevărul despre banii pentru sănătate. Lipsuri. Bună chivernisire. Risipă. Vorbim despre toate la Evenimentul Profit Health.forum - Radiografia cheltuielilor din sănătate, ediția a XIII-a, 1 aprilie 2024

Mesajele cheie ale Coaliției despre reglementarea TikTok

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, au declarat sâmbătă, pentru HotNews.ro, că se va ajunge la reglementarea TikTok sau la închiderea platformei.

Subiectul este prezent și în mesajele cheie transmise de strategii PNL către comunicatorii partidului. Liberalii sunt învățați să spună că partidul „este adeptul libertății de exprimare și informare”.

„În același timp, nu putem să nu luăm în considerare îngrijorările de la nivelul SUA și statelor UE privind utilizarea acestei rețele sociale în scopuri de colectare a datelor utilizatorilor”, este recomandarea de comunicare făcută de consultanții PNL.

Ei susțin că „vorbim despre o platformă care încurajează comportamente teribiliste în rândul tinerilor”.

HotNews.ro a publicat sâmbătă datele unui sondaj IRES care arată că tinerii între 18 și 35 de ani votează în primul rând cu AUR. Partidul lui George Simion se află pe primul loc ca intenție de vot pentru parlamentare în rândul tinerilor, conform sondajului menționat, cu 15%.

„Este un spațiu necontrolat în care este plasat mult conținut nociv: filmulețe care încurajează bullying-ul, care distorsionează informații, care distribuie diverse intoxicări. Este firesc, așadar, ca utilizarea TikTok să fie reglementată mai bine, astfel încât să fie limitate pericolele menționate. Nu dorim interzicerea accesului la un instrument de comunicare, ci crearea unui cadru să permită folosirea lui în siguranță”, este mesajul cheie elaborat de strategii PNL pentru comunicatorii partidului.

George Simion îl ironizează pe TikTok pe Nicolae Ciucă

Contul de TikTok al lui George Simion are 413.476 de urmăritori și 6,2 milioane de aprecieri.

Postările fixate, adică menținute pe poziția unde pot să fie văzute rapid, au adunat 1,4 milioane de vizionări, 1,1 milioane de vizionări sau 871.051 vizualizări.

Ultimul clip al lui George Simion este despre articolul HotNews.ro privind consultanții israelieni ai PNL și recomandarea pentru Nicolae Ciucă.

„Consilierii, strategii lui Nicolae Ciucă au găsit soluția, o să-l pună să se filmeze cu telefonul, cum se filmează Simion. A mai rămas o singură chestie să facă, să-l învețe să vorbească coerent limba română”, este video-ul postat de președintele AUR în jurul orelor 12.00, în 26 martie 2024.

Clipul a adunat într-o oră 467 de reacții și 57 de comentarii, plus 17 distribuiri. Peste 5.000 de oameni s-au uitat într-o oră pe TikTok la video-ul pus de George Simion.

Liderul AUR a criticat, într-o declarație pentru HotNews.ro, intenția PSD și PNL de a reglementa TikTok.

Spotify vrea să vândă cursuri online CITEȘTE ȘI Spotify vrea să vândă cursuri online

Marcel Ciolacu are cont din decembrie, multe discursuri din ședințele de guvern

Premierul Marcel Ciolacu și-a activat contul de TikTok în decembrie 2023. Liderul PSD are 1.650 de urmăritori și 2.695 de aprecieri. Cele mai multe video-uri sunt discursurile avute la începutul ședinței de guvern.

Ultima postare este din urmă cu patru zile și a strâns 77 de reacții și 15 distribuiri.

În video-urile postate în numele lui Marcel Ciolacu pe contul de TikTok apar declarații de presă, dar și întâlnirea cu Papa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul digitalizării
tiktok