Nokia pierde un contract major în favoarea Ericsson. Acțiunile se prăbușesc la minimul ultimilor 3 ani

Nokia pierde un contract major în favoarea Ericsson. Acțiunile se prăbușesc la minimul ultimilor 3 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Acțiunile companiei finlandeze Nokia au scăzut marți la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, deoarece compania de telecomunicații a pierdut în favoarea Ericsson un acord major cu AT&T pentru lansarea unei noi rețele în SUA, transmite CNBC.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile Nokia listate la Helsinki au scăzut cu 7%, la vestea că AT&T va colabora cu rivalul suedez Ericsson, care va produce echipamente 5G pentru proiect la fabrica sa din Lewisville, Texas, scrie News.ro.

VIDEO Legea fugarilor, contestată chiar de ICCJ. Alina Bica, Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Cătălin Cherecheș - doar câteva nume care au reușit să fugă din țară pentru a scăpa de închisoare CITEȘTE ȘI VIDEO Legea fugarilor, contestată chiar de ICCJ. Alina Bica, Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Cătălin Cherecheș - doar câteva nume care au reușit să fugă din țară pentru a scăpa de închisoare

Titlurile Ericsson listate la Stockholm au crescut cu 7,4%.

Cheltuielile AT&T vor fi aproape de 14 miliarde de dolari peste contractul său de cinci ani cu Ericsson, au declarat companiile luni seara.

Parteneriatul acoperă implementarea unei rețele de acces radio deschise (Open RAN) în SUA, pe care AT&T se așteaptă să o utilizeze pentru 70% din traficul rețelei fără fir, până la sfârșitul anului 2026.

Decizia dă Nokia o lovitură semnificativă prin pierderea cotei de piață ca furnizor al AT&T, care va presupune înlocuirea echipamentelor Nokia existente în mai multe locuri.

CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, a calificat vestea ”dezamăgitoare”, dar a spus că compania a rămas ”pe deplin angajată” în Open RAN și are o strategie de diversificare a afacerii și de îmbunătățire a profitabilității.

Firma se confruntă deja cu o imagine financiară tulbure, în urma unei scăderi a câștigurilor sale din trimestrul al treilea, pe măsură ce clienții reduc costurile.

Luni, compania a declarat că se așteaptă ca veniturile provenite de la AT&T, la divizia sa de rețele mobile, care a reprezentat 5%-8% din vânzările nete din anul până în prezent, să scadă în următorii doi până la trei ani. Anticipează că divizia va rămâne profitabilă, dar a semnalat o întârziere în calendarul său pentru atingerea unei marje de operare de două cifre de până la doi ani.

Spotify anunță a treia rundă de concedieri din acest an CITEȘTE ȘI Spotify anunță a treia rundă de concedieri din acest an

Potrivit Nokia, un plan de reducere a costurilor, pe care l-a anunțat în octombrie și care va reduce până la 14.000 de locuri de muncă, ar atenua parțial impactul deciziei AT&T.

Nokia va continua să furnizeze AT&T produse și servicii în diverse alte domenii.

Titanul american AT&T colaborează și cu firme precum Fujitsu, Intel și Dell din Japonia.

Rețelele deschise RAN sau ORAN reprezintă o schimbare a costurilor și a reducerii energiei necesare pentru firmele de telecomunicații, pentru a utiliza software și echipamente bazate pe cloud de la mai mulți furnizori, mai degrabă decât echipamente proprietare furnizate de un număr mai mic de companii mari care nu lucrează împreună.

Mișcarea s-a confruntat cu o oarecare rezistență din partea vânzătorilor, din cauza preocupărilor legate de pierderea oportunităților de afaceri.

”Prin această colaborare, vom deschide rețele de acces radio, vom stimula inovația, vom stimula concurența și vom conecta mai mulți americani cu 5G și fibră”, a declarat Chris Sambar, vicepreședinte executiv al AT&T Network, într-o declarație de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nokia
contract
sua
ericsson