NSA și FBI au demascat un instrument sofisticat de hacking rusesc, numit “Drovorub”

NSA și FBI au demascat un instrument sofisticat de hacking rusesc, numit “Drovorub”
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2020

Agenția pentru Securitate Națională (NSA) și FBI au demascat un instrument sofisticat de hacking rusesc, au anunțat joi cele două instituții într-un raport care oferă noi informații referitoare la arsenalul de arme digitale al Rusiei, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit NSA și FBI, principala direcție rusească de spionaj, cunoscută drept GRU, utilizează un cod de hacking numit “Drovorub” pentru a accesa computere care folosesc sistemul de operare Linux, folosit în infrastructura serverelor, scrie News.ro.

”Sistemele Linux sunt folosite în sistemele de securitate nțională, Departamentul Apărării și Baza Industrială de Apărare, precum și în comunitatea mai largă de securitate cibernetică”, a spus Keppel Wood, director operațional în Direcția de Securitate Cibernetică a NSA.

FOTO Primul telefon pliabil Microsoft va fi semnificativ mai ieftin decât alternativele de la Samsung CITEȘTE ȘI FOTO Primul telefon pliabil Microsoft va fi semnificativ mai ieftin decât alternativele de la Samsung

”Malware-ul are potențialul să aibă un impact extins dacă rețeaua de apărare nu ia măsuri împotriva sa”, a arătat acesta.

Dezvăluirea este unică, a declarat un fost oficial în spionajul occidental, având în vedere atribuirea directă oferită de agențiile americane.

NSA și FBI au identificat o legătură directă între Drovorub și o echipă de spionaj rusească – Principalul Centru de Servicii Speciale (GTsSS), unitatea militară 26165.

Potrivit agențiilor, GTsSS este asociată cu aceiași hackeri care au accesat rețeaua de computere a Comitetului Național Democrat, în 2016.

“Drovorub este ‘un cuțit militar elvețian’ de capabilități care permite atacatorului să efectueze multe funcții diferite, cum ar fi furtul de fișiere și controlarea de la distanță a computerului victimei”, a spus Steve Grobman, director pentru tehnologie la compania de securitate cibernetică McAfee. 

Raportul extrem de tehnic al NSA și FBI, de 45 de pagini, este cel mai recent dintr-o serie de dezvăluiri publice făcute de guvernul american referitoare la operațiunile de hacking ale Rusiei înainte de alegerile prezidențiale din 2020.

Agențiile nu au spus ce tip de organizații au fost compromise de Drovorub.

“NSA publică aceste informații pentru a contracare capabilitățile GRU GTsSS, care continuă să amenințe Statele Unite și pe aliații acestora”, a declarat Wood.

FBI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
nsa
fbi
drovorub