O autoritate de reglementare germană a ordonat Facebook să nu mai proceseze date ale utilizatorilor WhatsApp

O autoritate de reglementare germană a ordonat Facebook să nu mai proceseze date ale utilizatorilor WhatsApp
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2021

O autoritate de reglementare germană a ordonat Facebook să nu mai proceseze date ale utilizatorilor WhatsApp, pentru cel puțin trei luni, și a cerut unei comisii a autorităților de reglementare în domeniul datelor din Uniunea Europeană să ia o măsură similară, astfel încât interdicția să fie aplicată în toate statele membre, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Comisarul pentru Libertatea informațiilor și Protecția Datelor din Hamburg, Johannes Caspar, a declarat marți că a emis un ordin care interzice Facebook să proceseze date personale ale utilizatorilor WhatsApp, scrie News.ro.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Facebook a anunțat că analizează cum să conteste acest ordin.

Gigantul de media socială condus de Mark Zuckerberg analizează modalități noi de monetizare a WhatsApp, aplicație utilizată de circa 60 de milioane de oameni în Germania, încă de la preluarea acesteia, în 2014, pentru 19 miliarde de dolari.

Recent, utilizatorii WhatsApp au fost invitați să accepte termeni noi de utilizare și de confidențialitate, care oferă companiei o gamă largă de posibilități de a partaja date cu Facebook.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Utilizatorii WhatsApp au fost informași că trebuie să accepte termenii noi până pe 15 mai, dacă doresc să continue utilizarea aplicației, care concurează în prezent cu rivali precum Signal și Telegram.

Majoritatea utilizatorilor care au primit noii termeni ai serviciului au acceptat actualizarea, potrivit Facebook.

Caspar a spus însă că actualizarea este ilegală și a emis un ordin de urgență care împiedică Facebook să continue procesarea datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania.

”Ordinul are rolul să protejeze drepturile și libertățile multor milioane de utilizatori din toată Germania care își dau consimțământul la condițiile de utilizare”, a spus el într-un comunicat.

Caspar a declarat că scandalul Cambridge Analytica și scurgerea de date care a afectat peste 500 de milioane de utilizatori Facebook ”arată amploarea și pericolele pe care le prezintă profilarea în masă”, adăugând că profilurile pot fi folosite pentru a manipula deciziile democratice.

”Ordinul emis acum se referă la prelucrarea ulterioară a datelor utilizatorilor WhatsApp. Criticile globale față de noile condiții de utilizare ar trebui să dea naștere unei regândiri fundamentale a mecanismului de consimțământ. Fără încrederea utilizatorilor, niciun model de afaceri bazat pe date nu poate avea succes pe termen lung”, a spus Caspar.

Acesta a cerut, totodată, unui grup de autorități de reglementare a datelor din Uniunea Europeană să îi urmeze exemplul, astfel încât interdicția să se aplice în cele 27 de state membre ale UE.

Facebook va încuraja oamenii să citească articolele înainte să le partajeze CITEȘTE ȘI Facebook va încuraja oamenii să citească articolele înainte să le partajeze

Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat pentru CNBC că ordinul Autorității pentru Protecția Datelor din Hamburg împotriva Facebook se bazează pe ”o neînțelegere fundamentală a scopului și efectului actualizării WhatsApp și, prin urmare, nu are o bază legitimă. Actualizarea noastră recentă explică opțiunile pe care oamenii le au pentru a trimite mesaje unei companii pe WhatsApp și oferă transparență suplimentară cu privire la modul în care colectăm și folosim datele. Întrucât afirmațiile DPA din Hamburg sunt greșite, ordinul nu va avea impact asupra lansării în continuare a actualizării. Rămânem pe deplin angajați să oferim comunicații sigure și private pentru toată lumea”.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
whatsapp