O companie a blocat de la distanță funcționarea unui produs, ca urmare a recenziilor negative date de utilizator

O companie a blocat de la distanță funcționarea unui produs, ca urmare a recenziilor negative date de utilizator
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 apr 2017

Un producător din sfera Internet of Things a decis să ia dreptul de utilizare a unui produs vândut unui utilizator care și-a permis să-l critice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Garadget este un sistem format dintr-o componentă hardware și o aplicație de smartphone care, împreună, facilitează monitorizarea și acționarea de la distanță a ușii garajului. Funcționând cu ajutorul unei conexiuni la internet, acesta face parte din sfera Internet of Things.

Deși pe Amazon se bucură de aprecierea utilizatorilor, având 4 stele din 5, nu toți clienții au fost la fel mulțumiți de produs. În fapt, unul dintre aceștia l-a criticat dur pe Amazon, acuzând funcționarea precară a aplicației de iPhone.

Deranjat de aceste critici, considerate de el injuste, șeful companiei producătoare, Denis Grisak, i-a răspuns clientului nemulțumit că poate să returneze produsul și să-și ia banii înapoi, pentru că device-ul său va fi blocat.

Uber a fost interzis în Italia CITEȘTE ȘI Uber a fost interzis în Italia

Practic, producătorul a dezactivat de la distanță produsul comercializat, acesta nemaiputând funcționa.

Morala acestui caz, care nu este izolat, e că în zona IoT utilizatorul cedează controlul produselor cumpărate producătorului. Acesta poate lua orice decizie cu privire la produsul vândut, după propriile principii și interese.

Spre exemplu, poate înceta definitiv suportul, cum a fost cazul celor de la Nest, companie achiziționată de Google. Anul trecut, o serie întreagă de produse vândute de Nest au încetat să mai funcționeze, deoarece compania a decis să nu mai suporte funcționarea lor.

Practic, utilizatorul va fi la discreția și mila producătorului. Dacă un producător de frigidere va decide după 2 ani trebuie să vândă mai multe produse, poate oricând bloca funcționarea celor deja vândute pentru a forța utilizatorul să cumpere unul nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet of things
iot